F1 Grand Prix Γερμανίας 2013: Η καλύτερη νίκη της καριέρας του [βίντεο]

23:23 7/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που έλειπαν από την τροπαιοθήκη του Sebastian Vettel ήταν το έπαθλο της νίκης από το Grand Prix της πατρίδας του. Ο οδηγός της Red Bull-Renault κατάφερε να κερδίσει το Γερμανικό Grand Prix στην πίστα του Nurburgring το 2013, με τους οδηγούς της Lotus-Renault Kimi Raikkonen

και Romain Grosjean στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Συναρπαστικός, επεισοδιακός και ιδιαίτερος ο αγώνας του Nurburgring με τον Sebastian Vettel να πετυχαίνει την 30η νίκη της καριέρας του, πρώτη του εντός έδρας και η πρώτη του επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά από 2 χρόνια (2011, Monza).

Η επιτυχία για τον 26χρονο δεν ήταν εύκολη καθώς ένα ανελέητο κυνηγητό ανάμεσα σε αυτόν και τις δύο Lotus ξεκίνησε από τον 30ο γύρο και μετά. Οι οδηγοί της Βρετανικής ομάδας διαχειρίστηκαν άψογα τα ελαστικά τους και ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής, προσπαθώντας να ανατρέψουν την κατάσταση.

Όμως ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν λύγισε στην πίεση ακόμα και όταν χρειάστηκε να οδηγήσει χωρίς KERS.

«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για μένα. Είμαι γεμάτος υπερηφάνεια. Η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά όσον αφορά στη στρατηγική και στα pit stops. Ήταν τόσο δύσκολο - πίεζα συνέχεια, σε κάθε γύρο. Το αυτοκίνητο ασφαλείας δεν μας βοήθησε και η Lotus ήταν τρομερά γρήγορες σήμερα. Ήταν λίγο καλύτερες όσον αφορά στη διαχείριση των ελαστικών σήμερα και μας πίεσαν μέχρι το τέλος. Είμαι χαρούμενος που τα καταφέραμε», δήλωσε ο S. Vettel.

Mε 11 γύρους να απομένουν για την πτώση της καρό σημαίας, η Lotus «έβαλε» στα pits τον K. Rakkonen για τρίτη φορά για να αλλάξει σε μαλακή γόμα ελαστικών, την ώρα που οι S. Vettel και R. Grosjean ήταν με την μεσαία, με την ελπίδα ότι ο Φινλανδός θα καταφέρει να πάρει τη νίκη. Η αλλαγή στρατηγικής δεν απέδωσε, όμως ο Κ. Raikkonen κέρδισε μια θέση, περνώντας τον συναθλητή του, που υπάκουσε σε εντολή της ομάδας.

«Θα μπορούσα να συνεχίσω με τη μεσαία γόμα. Έπρεπε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τέλος χωρίς να αλλάξουμε λάστιχα» δήλωσε ο «Raiko» και πρόσθεσε: «Είχα τεράστιο πρόβλημα με τον ασύρματο. Μπορούσα να ακούσω την ομάδα, αλλά δεν μπορούσαν να με ακούσουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της πίστας. Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να συνεχίσουμε ως το τέλος χωρίς να αλλάξουμε λάστιχα».

Άτυχη ήταν και η στρατηγική της Ferrari με την επιλογή για τους F. Alonso και F. Massa να ξεκινούν με τη μεσαία γόμα. Επιπλέον αμέσως μετά τον τερματισμό, ο Ισπανός αναγκάστηκε να σταματήσει την F138 στην άκρη της πίστας. Η ομάδα είπε επίσημα ότι αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους. Αν όμως το θέμα έχει να κάνει με τα καύσιμα, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε επιβολή ποινής.

Αγώνας που θέλει να ξεχάσει ήταν το Γερμανικό Grand Prix για τη Mercedes. Τα προβλήματα με τη διαχείριση των ελαστικών επανεμφανίστηκαν. Ο Lewis Hamilton που είχε την pole positionη, τερμάτισε στην πέμπτη θέση, ενώ ο Nico Rosberg τερμάτισε ένατος.

Παραλίγο τραγωδία για τον M. Webber

O Mark Webber είδε νωρίς ελπίδες του για νίκη να εκμηδενίζονται εξαιτίας ενός δραματικού περιστατικού που συνέβη στα pits.

Στον ένατο γύρο ο Αυστραλός μπήκε στο pit box της ομάδας του για αλλαγή ελαστικών. Όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τον πίσω δεξιό τροχό. Από παρεξήγηση έδωσαν στον Αυστραλό το «ok» για να φύγει. Ο τροχός, έφυγε, διέσχισε γκαράζ άλλων ομάδων και έπεσε πάνω στον Paul Allen. Ο cameraman της FIA μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με σπασμένο ώμο και πλευρά

Το περιστατικό εξετάστηκε μετά το τέλος του αγώνα με τους αγωνοδίκες να τιμωρούν με πρόστιμο 30.000 ευρώ την ομάδα. Αργότερα, η Red Bull Racing αποκάλυψε πως δεν είχε ενημερώσει τον Μ. Webber για τον τραυματισμό του οπερατέρ, για να μην επηρεάσει την ψυχολογία του.

Τα αποτελέσματα:

1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1. 41:14,711”

2. Kimi Raikkonen (Lotus-Renault) +1,008”

3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +5,830”

4. Fernando Alonso (Ferrari) +7,721”

5. Lewis Hamilton (Mercedes AMG GP) +26,927”

6. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +27,996”

7. Mark Webber (Red Bull-Renault) +37,562”

8. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) +38.306”

9. Nico Rosberg (Mercedes AMG GP) +46,821”

10. Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) +49,892”

Βαθμολογία οδηγών

1. Vettel 157

2. Alonso 123

3. Raikkonen 116

4. Hamilton 99

5. Webber 93

6. Rosberg 84

Keywords
Τυχαία Θέματα