F1 2013 Grand Prix Κίνας: Στην άκρη του κόσμου

Η Formula 1 συνεχίζει την περιήγησή της στην Ανατολή με το Grand Prix στη Σαγκάη.

Ο προτελευταίος σταθμός στην Ανατολή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 είναι η 3η διοργάνωση της χρονιάς και φέρνει ομάδες και οδηγούς στην Κίνα και το Shanghai International Circuit. Η διαδρομή του αποτελείται από μεικτές στροφές χαμηλής και μέτριας ταχύτητας όπως επίσης και από μερικά σημεία έντονου φρεναρίσματος, που θα μας δώσουν θέαμα και

προσπεράσματα.

Το μήκος της πίστας είναι 5,4 χιλιόμετρα και περιλαμβάνουν 16 στροφές (9 δεξιές και 7 αριστερές) σχηματίζοντας το αρχαίο κινέζικο ιδεόγραμμα το οποίο σημαίνει «ψηλά» ή «πάνω από».

Οι μηχανικοί πρέπει να ρυθμίσουν το μονοθέσιο έτσι ώστε να επιτυγχάνει έχει υψηλή ταχύτητα στις ευθείες χωρίς όμως να μειώσουν τη σταθερότητά του στις στροφές. Η πίστα στη Σαγκάη είναι αρκετά φαρδιά, 13-15 μέτρα, ενώ το φαρδύτερο κομμάτι είναι στη στροφή 13 με πλάτος 20 μέτρα.

Τον πρώτο ρόλο και σε αυτόν τον αγώνα θα έχει η φθορά των ελαστικών της Pirelli. Στην Κίνα η ιταλική εταιρεία θα έχει διαθέσιμες στις ομάδες τη μεσαία (λευκή) και τη μαλακή (κίτρινη) γόμα, όπως και πέρυσι, αλλά η συμπεριφορά τους αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική φέτος.

Το 1-2 της Red Bull-Renault στον προηγούμενο αγώνα στη Μαλαισία, (παρά τους εσωτερικούς καυγάδες) δείχνει πως η πρωταθλήτρια ομάδα παραμένει « μάχιμη». Από την άλλη πλευρά η Lotus-Renault θα εκμεταλλευτεί ξανά το πλεονέκτημά της στη διαχείριση των ελαστικών. Ίσως δούμε ξανά τον Kimi Raikkonen να κάνει τον αγώνα με ένα pit stop λιγότερο από τους αντιπάλους του, μια επιλογή η οποία στην Αυστραλία τον οδήγησε στη νίκη.

Στη Ferrari θα επιδιώξουν μία καλή θέση στην εκκίνηση για να έχουν την ευκαιρία ο άτυχος (στον προηγούμενο αγώνα) Fernando Alonso και ο αναγεννημένος Felipe Massa.

Πέρυσι η έκπληξη είχε έρθει από την ομάδα της Mercedes AMG GP, που πανηγύρισε μια πολύτιμη νίκη από τον Nico Rosberg. Φέτος μπορεί να είναι ο Lewis Hamilton, αυτός που θα προσπαθήσει να ανέβει στο podium.

Ο αγώνας στην Κίνα θα είναι μία δοκιμασία για την McLaren-Mercedes η οποία είχε άσχημο ξεκίνημα στη χρονιά. Στην έδρα της (το Woking) οι μηχανικοί δουλεύουν σκληρά για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που όπως υποστηρίζουν έχουν εντοπίσει.

Την προσοχή του κόσμου έχει τραβήξει πάνω της η ομάδα της Force India-Mercedes. Με τον Adrian Sutil να έχει επιστρέψει στη δράση μετά από ένα χρόνο απουσίας.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 14/4 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση OTE TV και σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΡΤ.

Trivia
* Βρίσκεται στο ημερολόγιο της Formula 1 από το 2004

* Όπως όλα τα σύγχρονα σιρκουί, έχει σχεδιαστεί από τον Γερμανό Hermann Tilke

* Πριν από τέσσερα χρόνια, η Red Bull Racing πανηγύρισε στη Κίνα τη πρώτη της νίκη, με τους Vettel/Webber να κάνουν το 1-2

* Ο παγκόσμιος πρωταθλητής S. Vettel έχει σημειώσει 3 φορές τη Pole Position σε αυτή την πίστα (2009, 2010, 2011)

Keywords
Τυχαία Θέματα