Do you know mousaka; – Η Ελένη Ψιχούλη φτιάχνει ΤΟΝ μουσακά με λαχανικά

Οι λέξεις που ξέρουν οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι 4: tzatziki, m@l@k@, Akropolis και mousaka. Αυτό το τελευταίο το έχουμε συνηθίσει με κιμά, αλλά και με λαχανικά είναι το ίδιο χορταστικός.

ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες6 πιπεριές κομμένες στα δύο2 πατάτες σε ροδέλες5 κολοκύθια σε ροδέλες1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένοελαιόλαδο-αλάτι

Για την μπεσαμέλ Γιαουρτιού

4 κ.σ. ΒΙΤΑΜ6 κ.σ. αλεύρι3 φλ. γάλα ζεστό1 1/2 γιαούρτι στραγγιστό κρόκο από
1 αβγό2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι τριμμένη φρυγανιά και τυρί για την κρούστα

Για τη σάλτσα Ντομάτα

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα τους5 κ.σ. ΒΙΤΑΜ4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο1 κ.σ. ζάχαρηαλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα λαχανικά στο ρηχό ταψί του φούρνου, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, σε ζεστό φούρνο.

Για τη σάλτσα ντομάτα

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και την ζάχαρη.Χαμηλώνουμε στο σιγανό τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι για να μην πιτσιλάει και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.Αφού την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και το βασιλικό.

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και με σύρμα το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Όταν αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο του αβγού ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις, το τριμμένο τυρί και στο τέλος το γιαούρτι.Στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά λαχανικά και τα καλύπτουμε με τη μισή σάλτσα. Κάνουμε άλλη μια στρώση λαχανικών και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Τελειώνουμε με μια στρώση λαχανικών και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά.Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά.

Φωτογραφία/συνταγή: athinorama.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα