Barclays: Κίνδυνος ντόμινο στις τιμές του πετρελαίου λόγω Συρίας

11:10 7/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Νέα έκθεση της Barclays εκφράζει την μεγάλη ανησυχία της για την πιθανότητα περιορισμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Συρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια τέτοια επέμβαση θα τροφοδοτούσε ανησυχίες για την σταθερότητα της κρίσιμης για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου περιοχής του πλανήτη, με πιθανότητα οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου,

να διατηρηθούν έως ότου καταστεί σαφής η φύση της πιθανής επέμβασης.

Οι οικονομολόγοι και αναλυτές που συμμετείχαν στην Έκθεση της Barclays σημειώνουν ότι μια επέμβαση θα έχει μορφή πληγμάτων με πυραύλους cruise εναντίον επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων στη Συρία, κάτι που δεν εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για το επίπεδο της προσφοράς πετρελαίου

Αν και η Συρία δεν είναι μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, η παραγωγή της έχει υποχωρήσει σε περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα, από τα επίπεδα των 350.000 βαρελιών/ ημέρα στα οποία βρισκόταν το Μάρτιο του 2011. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Barclays, ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή της χώρας του βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα και διαμορφώνεται σε 39 βαρέλια την ημέρα, για το α’ εξάμηνο του 2013. Παραμένει ωστόσο ασαφές, όπως αναφέρει η έκθεση, αν το νούμερο αυτό αφορά παραγωγή πετρελαίου μόνο από περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το Ιράν παρέχει πλέον στην Συρία, μία πιστωτική γραμμή 3,6 εκατ. δολαρίων για αγορές πετρελαίου και πετρελαιοειδών, που αν ισχύει έρχεται να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις ότι η εγχώρια υποδομή της Συρίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου δεν εξαλείφεται καθώς συνίσταται στο ενδεχόμενο η Συριακή κρίση να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες και να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τους σε πετρέλαιο.

Το Ιράκ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των χωρών του OPEC και ήδη η κατάσταση σε επίπεδο ασφάλειας έχει επιδεινωθεί εξαιτίας όσων συμβαίνουν στη Συρία - η βία βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, εν μέσω ενός νέου κύκλου βομβιστικών επιθέσεων και άλλων ένοπλων επεισοδίων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Capital.gr, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Βαγδάτη προειδοποιούσε ότι ο συριακός εμφύλιος πόλεμος έχει διαχυθεί και στην ιρακινή επικράτεια, αναφέροντας μάλιστα ότι «τα πεδία της μάχης συγχωνεύονται σε μία ενιαία σύγκρουση».

Οι εξελίξεις στη Συρία έχουν εντείνει τις συγκρουσιακές τάσεις που προϋπήρχαν στο Ιράκ, σχολιάζει μεταξύ άλλων η Barclays επισημαίνοντας ότι η κατά βάση σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Nouri al-Maliki εκλαμβάνεται ως σύμμαχος του Άσαντ, ενώ οι σουνίτες ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης ως φίλα προσκείμενοι προς τους αντάρτες της Συρίας.

Η Συρία, επίσης, έχει αναδειχθεί σε βάση-«κλειδί» για επιθέσεις από εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Και μεταξύ άλλων, ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν έχει αποτελέσει στόχο πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων.

Η μεγάλη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συμπέφτει με την αύξηση του αριθμού μη προγραμματισμένων διακοπών παραγωγής πετρελαίου σε χώρες πέραν της Συρίας. Πρόσφατα μάλιστα, η αμερικανική EIA (Energy Information Administration) έδωσε εκτιμήσεις στην δημοσιότητα σχετικά με τις διακοπές αυτές που αντιστοιχούν σε 3 εκατ. Βαρελιών ημερησίως. Βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (από το 2011 τουλάχιστον).

Με τις διακοπές της παραγωγής σε αυτά τα επίπεδα, σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των χωρών του OPEC, για μια συντονισμένη κίνηση αποδέσμευσης ποσοτήτων πετρελαίου από τα αποθέματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα