8 ώρες και 35 λεπτά – Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου

«Ο κάθε συγγραφέας παλεύει με τα σκοτάδια του εαυτού του», ανέφερε η Φωτεινή Τσαλίκογλου, παρουσιάζοντας το νέο της βιβλίο «8 ώρες και 35 λεπτά».

Ο τίτλος στηρίζεται στην χρονική διάρκεια της πτήσης Νέας Υόρκης-Αθήνας, ενώ το περιεχόμενο του βιβλίου καταγράφει τις μνήμες και τα βιώματα μιας οικογένειας μεταναστών που συμπορεύονται με την ιστορία της Ελλάδας για ένα σχεδόν αιώνα, μέχρι τις σημερινές μέρες της μεγάλης κρίσης.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Νέας

Υόρκης από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και το Σύλλογο Αθηναίων. Για το βιβλίο μίλησε ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Κολέγιο Κουίνς, Νίκος Αλεξίου, ο οποίος βιώνοντας ο ίδιος το «ενδιάμεσο» που χαρακτηρίζει την ψυχοσύνθεση του κόσμου της μετανάστευσης, υπέβαλε ερωτήματα στην συγγραφέα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναδειχτούν εικόνες, θύμησες, αναζητήσεις, πραγματικότητες και πεθυμιές που συνθέτουν την ανυπόταχτη, αλλά πάντα ταξιδιάρικη ψυχή του Έλληνα στον τόπο και τον χρόνο της ιστορίας και του μέλλοντος.

Για το βιβλίο αναφέρθηκε συνοπτικά, ότι αφετηρία έχει το ταξίδι στην Αθήνα ενός Ελληνοαμερικανού τρίτης γενιάς. Ανακαλύπτοντας τις οικογενειακές του ρίζες, ανακαλύπτει αλλιώς και την πατρίδα που έμαθε από αφηγήσεις και βιβλία, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τότε που ο πόλεμος δεν είχε ακόμα ξεσπάσει. Ήταν Ιούλιος του 1940 και η οικογένεια Αργυρίου είχε επιβιβαστεί στο υπερωκεάνιο «Νέα Ελλάς» για την Αμερική.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η Φρόσω, θυγατέρα του Μενέλαου και της Ερασμίας Αργυρίου, είχε δυο παιδιά: τον Τζόναθαν και την Αμαλία. Ζούσαν στη Νέα Υόρκη μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, αλλά η Φρόσω σιγά-σιγά μεταμορφώθηκε. Έγινε αλκοολική, απέσυρε από τα χείλη της τη λέξη «Ελλάδα» και μετονομάστηκε σε Λάλε Άντερσεν. Έπειτα, καθώς ο καιρός πέρασε, αδιανόητα μυστικά ήρθαν στο φως, όλοι και όλα άλλαξαν, τίποτα δεν ήταν αυτό που φαινόταν, μέχρι τη μέρα που ο Τζόναθαν ταξίδεψε για πρώτη του φορά στον τόπο της καταγωγής του.

Στο ταξίδι αφηγείται την ιστορία δυο τραυματισμένων μέσα του «πλασμάτων»: της οικογένειάς του και της Ελλάδας. Μια συνταρακτική ιστορία που ξεκινά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διαπερνά πολέμους, Χούντα και Μεταπολίτευση και φτάνει έως τις μέρες της μεγάλης κρίσης. Μια παράξενα οικεία ιστορία ενός αιώνα, σε 8 ώρες και 35 λεπτά ακριβώς.

Όπως ανέφερε η κ.Τσαλίκογλου το βιβλίο θα εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας και τον διευθυντή του Νίκο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία προβολής στον αμερικανικό χώρο της σημερινής λογοτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας της Ελλάδας.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εκδώσει επιστημονικά έργα, δοκίμια, μυθιστορήματα, μία νουβέλα και ένα παραμύθι.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα