58 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη – «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»

«Θα μου πείτε εδώ τον Καζαντζάκη τον... κυνηγήσαμε εν ζωή, θα τον διδασκόμασταν κιόλας. Και επειδή αρκετοί μπορεί να μην ξέρετε ή να μην καταλάβατε τι εννοώ, απλώς θα αναφέρω ότι δεν επιτρέψαμε καν την ταφή του σε νεκροταφείο. Δεν το επέτρεψε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας η οποία μάλιστα θα τον είχε αφορίσει κιόλας αν το είχε επιτρέψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, που ευτυχώς δεν το έκανε...

Γράφει η Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Γιατί όλα αυτά; Γιατί κάποια από τα έργα του όπως το «Ο τελευταίος Πειρασμός»

θεωρήθηκαν προσβλητικά. Μάλιστα είχε ζητηθεί ακόμη και η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των βιβλίων του», γράφει ορθώς για τον Νίκο Καζαντζάκη ο Μιχάλης Τσόχος στο άρθρο του «Αν θες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος...».

Ο άνθρωπος που πολεμήθηκε, λογοκρίθηκε και έζησε για να δει τα έργα του να «απαγορεύονται» πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, έχοντας αφήσει πίσω του έργα – σταθμούς στην ελληνική λογοτεχνία.

Τα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (1946), «Ο Καπετάν Μιχάλης» (1953), «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (1954), «Ο Τελευταίος Πειρασμός» (1955) και «Αναφορά στον Γκρέκο» (1961), είναι μερικά από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα έργα του που τον κάνουν μέχρι σήμερα να ζει στο μυαλό και την καρδιά όλων μας.

Ένας άνθρωπος ευφυής, αντισυμβατικός, εκκεντρικός και με τεράστια γνώση δε θα μπορούσε εκτός από το κοινό που τον διάβασε και τον αγάπησε, να αποκτήσει και φανατικούς εχθρούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μεγαλείο του έργου του πλέον δε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος εξακολουθεί να τιμάται για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, καθώς: «Δεν ήλπιζε τίποτα, δεν φοβόταν τίποτα, ήταν λέφτερος»…

The post 58 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη – «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα