Τι συμβαίνει στον κόλπο μας όταν μεγαλώνουμε

Τα χρόνια περνάνε και όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι μεγαλώνουμε, μας έρχονται στο μυαλό οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και η χαλάρωση του δέρματος. Όμως, μαντέψτε, ακόμα και ο κόλπος σας γερνάει με το πέρασμα του χρόνου, όπως και το υπόλοιπο σώμα σας.

Χάνει την ελαστικότητα του

Μπορεί να περιμένετε ότι καθώς μεγαλώνετε ο κόλπος σας απλά θα αλλάξει λίγο το χρώμα και σχήμα. Και όντως θα συμβούν τα παραπάνω, αλλά επιπλέον θα χάσει και την ελαστικότητα του, όπως και το δέρμα σας. Και αυτό οφείλεται στη μείωση

των ορμονών, πιο συγκεκριμένα των οιστρογόνων, που ελαττώνει τη ροή αίματος και κατ επέκταση την ελαστικότητα.

Είναι πιο επιρρεπής στις λοιμώξεις

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς στις βακτηριακές λοιμώξεις, όπως μύκητες και κολπίτιδα. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε, το περιβάλλον εκεί κάτω γίνεται λιγότερο όξινο και έτσι διαταράσσεται όλη η ισορροπία, ευνοώντας την παρουσία βλαβερών βακτηρίων και τη μείωση των υγιών. Οι ουρολοιμώξεις επίσης μπορεί να είναι πιο συχνές, επειδή από την έλλειψη οιστρογόνων επηρεάζεται και η κύστη. Πηγαίνουμε πιο συχνά στο μπάνιο, επομένως το ουροποιητικό μας σύστημα είναι πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις.

Μειώνεται η τριχοφυΐα

Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα και για την τριχοφυΐα στον κόλπο. Έτσι κατά την εμμηνόπαυση που τα οιστρογόνα μειώνονται αρχίζει το αντίστροφο: οι τρίχες φεύγουν σταδιακά. Αυτό έχει και τα θετικά του, αφού θα αποχαιρετίσουμε μια για πάντα το ξυραφάκι και την αποτρίχωση.

Έχει ανάγκη από λιπαντικό

Οι περισσότερες από εμάς θα πρέπει με το πέρασμα του χρόνου να αρχίσουμε να επενδύουμε σε κάποιο λιπαντικό, γιατί θα το έχει ανάγκη ο κόλπο μας. Η παροχή αίματος μειώνεται και η φυσική λίπανση στα τοιχώματα του κόλπου φεύγει και επέρχεται η ξηρασία. Για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά την σεξουαλική επαφή, όπως πόνος, μικροτραυματισμοί, καλό είναι να έχουμε πάντα εύκαιρο ένα λιπαντικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα