«Πες μου τι θέλεις να φας, να σου πω τι έχεις»

Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε έναν μεγάλο μύθο. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι η επιθυμία για κάποιες τροφές είναι αποτέλεσμα των διατροφικών ελλείψεων. Αλλά οι περισσότεροι ειδικοί δεν υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Οι μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τους πόθους σας για ορισμένες τροφές και με τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαχταράτε ένα συγκεκριμένο φαγητό. Απλά όταν για

παράδειγμα επιθυμείτε μια πίτσα, σοκολάτες, πατατάκια, πιθανόν αυτό συνδέεται με τις συναισθηματικές ανάγκες και την αναζήτηση απελευθέρωσης χημικών ουσιών που μειώνουν το στρες. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι λαχταράτε μια τροφή, επειδή ακολουθείτε μια αυστηρή και περιοριστική διατροφή. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί εθισμοί που πραγματικά μπορεί να σηματοδοτούν προβλήματα υγείας. Δείτε ποιοι είναι.

Θέλετε να πίνετε συνέχεια νερό. Όταν διψάτε υπερβολικά, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα του διαβήτη. Όμως, η δίψα πρέπει να συνδέεται με την πολυουρία και την πολυφαγία, ώστε να υποψιαστείτε ότι μπορεί να πάσχετε από διαβήτη. Τα πρώτα σημάδια ενός διαβητικού είναι τα τρία «π», δηλαδή η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία. Και αυτό γιατί η επιπλέον γλυκόζη φεύγει με τα ούρα, άρα πηγαίνετε συχνά στη τουαλέτα, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη να πίνετε πολύ νερό.

Αν λαχταράτε το αλάτι, θα μπορούσε να έχετε τη νόσο του Addison. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεπάρκεια ορισμένων ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Στη πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν από τη διατροφή τους περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζονται, άρα δεν το αναζητάνε. Η μόνη εξαίρεση είναι οι αθλητές αντοχής που μπορεί να χάσουν πάρα πολύ αλάτι από την εφίδρωση. Για τους υπόλοιπους από εμάς, μια ακατάσχετη επιθυμία για αλάτι θα μπορούσε να επισημάνει ότι πάσχουμε από τη νόσο του Addison. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η αναιμία, η κατάθλιψη, το αίσθημα ζαλάδας και η λιποθυμική τάση.

Θέλετε να τρώτε πάγο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου. Καταρχήν αν θέλετε να μασουλάτε πράγματα χωρίς θρεπτική αξία, όπως παγάκια, χαρτί, πηλό, τότε έχετε μια πάθηση γνωστή ως pica. Όμως, μια πρόσφατη δημοσίευση στο Medical Hypotheses υποδηλώνει ότι το μάσημα πάγου αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, καταπολεμώντας το αίσθημα της ατονίας που προκαλείται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα