#out for #what: Ό,τι συμβαίνει στην πόλη

1 ΑΠΟ 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > As One: από τον ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute στο Μπενάκη

Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) παρουσιάζουν το πρόγραμμα As One στο Μουσείο Μπενάκη , από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2016.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ διευρύνει τις δράσεις του και εγκαινιάζει το πρόγραμμά του για φέτος με μια σημαντική και ευρεία συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI).

Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance

και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι δύο οργανισμοί φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών performance στην Ελλάδα.

Η συνεργασία αυτή υπακούει στους στόχους του ΝΕΟΝ να διευρύνει την επαφή του ελληνικού κοινού με διάφορες μορφές της σύγχρονης τέχνης. Η τέχνη της performance αποτελεί βασικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και το ΜΑΙ μεταφέρει την ‘κληρονομιά’ της σπουδαιότερης εκπροσώπου της, Marina Abramović, προάγοντας και αναδεικνύοντας συνεργασίες και νέους καλλιτέχνες .

Το πρόγραμμα As One θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) για διάστημα έξι εβδομάδων, και περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance κ αι άυλης τέχνης.

Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović, αποτελώντας μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια τεράστια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού.

Δείτε περισσότερα Galleries Ταξί στην Τεχεράνη

Άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, φτωχοί και πλούσιοι, παλαιών αρχών και αντισυμβατικοί, πωλητές παράνομων βίντεο, αλλά και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι τους είναι συνεπιβάτες ενός άπειρου οδηγού ταξί που ακούει στο όνομα Mr. Panahi. Η ταινία είναι χωρισμένη σε άτυπα κεφάλαια και εξερευνά τον ρόλο του βίντεο και της καταγραφής της εικόνας στην Ιρανική κοινωνία. Ο σκηνοθέτης, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, σκιαγραφεί ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο ενός πολύπλοκου κόσμου.

Το φιλμ γυρίστηκε στην Τεχεράνη, με κρυφές κάμερες που καταγράφουν τις διαδρομές που διασχίζει ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικούς προορισμούς. Συγκινητικό και αστείο, κατατοπιστικό για την κατάσταση στο Ιράν και ευρηματικό από τη φύση του, το «Ταξί» είναι μία απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί εκφράζουν τη δική τους άποψη για τον κόσμο, ενώ ο περίεργος και ευγενικός οδηγός – σκηνοθέτης, τους παίρνει μια άτυπη συνέντευξη. Η κάμερα του Παναχί, που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό του κινούμενου κινηματογραφικού του στούντιο, αιχμαλωτίζει αυτή την εμπνευσμένη όψη της ιρανικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα και το σινεμά.

Δείτε περισσότερα Galleries Bon appétit! στο Μέγαρο

Με τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου
και τον Στέλιο Παρλιάρο σε ρόλο-έκπληξη!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ομάδα όπερας The Medium Project παρουσιάζουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια Bon appétit (1989) του Lee Hoiby [Λη Χόιμπυ]. Τη μονόπρακτη όπερα του αμερικανού συνθέτη και πιανίστα σκηνοθετεί η Ράια Τσακηρίδη. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ανδρέα Τσελίκα. Το κοστούμι σχεδίασε ο Παύλος Θανόπουλος. Το «πεντανόστιμο» λυρικό έργο του Χόιμπυ, που είναι εμπνευσμένο από ένα επεισόδιο της εκπομπής μαγειρικής της αμερικανίδας σεφ Τζούλιας Τσάιλντ (1912 – 2004), συμβόλου της αμερικανικής κουλτούρας, ανεβαίνει στο Μέγαρο.

Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Τσάιλντ «η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά χαρά», αυτή η διασκεδαστική κωμωδία αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς» τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής. Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, ένα σοκολατένιο κέικ (gâteau au chocolat l’éminence brune) παρασκευάζεται επί σκηνής σε πραγματικό χρόνο, και με αληθινά συστατικά.

Μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει μάθημα ζαχαροπλαστικής, στο οποίο ο Στέλιος Παρλιάρος θα δείξει στο κοινό πώς παρασκευάζεται το κέικ της παράστασης και θα συζητήσει με τους θεατές.

Δείτε περισσότερα Galleries Ο γυάλινος κόσμος

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί τη θεατρική συνάντηση του Δημήτρη Καταλειφού (Τομ) με τη Θέμιδα Μπαζάκα (Αμάντα).

«Ο Γυάλινος Κόσμος» είναι ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας, που σκιαγραφεί μοναδικά τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, πλάθοντας «έναν γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα αφού στην ουσία περιγράφει την ίδια του την οικογένεια. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ του Σικάγου και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τεννεσσή Ουίλλιαμς καθιερώνοντας τον ως ένα από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του αιώνα.

Δείτε περισσότερα Galleries Ριχάρδος ο Γ’, στο Σύγχρονο Θέατρο

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “ανεβαίνει” στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση, ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.

Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries

Keywords
new york, performance, ελλαδα, ταξι, φιλμ, δραμα, αθηνα, project, lee, σεφ, κεικ, chocolat, τομ, θεατρο, νέα, york, drama, circle, award, μουσειο σοκολατας, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, τζουλια αλεξανδρατου 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, βλαχοπουλου, ελενη, βιντεο, γυναικα, ζιζανια, ιραν, μαγειρικη, μουσειο μπενακη, μουσικη, οψη, προγραμμα, σεφ, σινεμα, τρομακτικο, βραδυ, διαστημα, δειτε, δικη, αιθουσα, εξι, επιτυχια, ευθραυστο, τεχνη, ιδια, θανοπουλος, φιλμ, καμερες, κωμωδια, μεγαρο μουσικης, μορφη, μπενακη, μαρια, νεα υορκη, ομαδα, οδηγος, οικογενεια, ονομα, οπερα, ορια, ουσια, παιδι, παιδια, παρλιαρος, παρουσιαση, πεμπτη, υπογραφη, πριγκιπας, ριχαρδος, ρολο, σαιξπηρ, σειρα, σκηνοθεσια, στελιος παρλιαρος, συγχρονο, φυση, φορα, ψευδαισθησεις, αντρες, award, chocolat, circle, class, δημητρης, drama, γυαλινο, γυαλινος κοσμος, project, κομματι, κωνσταντινου, lee, μεθοδος, μητροπουλος, new york, ουιλλιαμ, παυλος, σκηνη, σκηνικα, σκοτωνει, single, υλικο, γεροι, york, performance
Τυχαία Θέματα