Ο ρόλος του πατέρα στην εγκυμοσύνη

Πώς μπορούν οι μπαμπάδες να δημιουργήσουν τη σχέση με τα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή;

Οι μελέτες δείχνουν ότι η εμπλοκή του μέλλοντα πατέρα στην εγκυμοσύνη της συντρόφου του βοηθά να τεθούν οι βάσεις για πλείστες όσες θετικές οικογενειακές αλληλεπιδράσεις ωφελούν το γάμο και το παιδί, και ισχυροποιούν το δεσμό του πατέρα και του παιδιού. Όταν ο άνδρας συμμετέχει ενεργά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για παράδειγμα αν συμμετέχει στα μαθήματα προετοιμασίας για το τοκετό, μαθαίνει πώς να βοηθά αποτελεσματικά τη

σύντροφό του κατά τη διάρκεια των ωδίνων και της δίνει κουράγιο καθ΄ όλη τη διαδικασία της γέννας. Αυτό με τη σειρά του έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Μια έρευνα έχει δείξει πως οι γυναίκες που είχαν στο πλευρό τους, τους άνδρες τους, τόσο κατά την διάρκεια των ωδίνων όσο και τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, ανέφεραν ότι πόνεσαν λιγότερα, πήραν λιγότερα φάρμακα και γενικότερα βιώσαν την εμπειρία της γέννας πιο ευχάριστα.

Ωστόσο, η ενεργή συμμετοχή του πατέρα από τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού έχει μεγάλη σημασία για εκείνο. Σύμφωνα, με μελέτες οι μπαμπάδες που αλλάζουν πάνες, πλένουν, κοιμίζουν τα μώρα τους έχουν την ευκαιρία να μάθουν ο ένας τον άλλο και να ξεκινήσουν θετικά τη σχέση τους. Εκτός αυτού, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι συνήθεις που ένας πατέρας αποκτά κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας του παιδιού του θα διατηρηθούν. Έτσι, αν ο μπαμπάς συμμετέχει στη φροντίδα του παιδιού από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του, είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει και κατά τη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας αλλά και στην εφηβεία.

Έτσι, θα πρέπει οι μπαμπάδες να καταλάβουν πως αν θέλουν να έχουν μια καλή σχέση θα πρέπει να την στηρίξουν σε γερές βάσεις. Η εκχώρηση του ελέγχου σ΄ένα τομέα στον οποίο παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι γυναίκες ίσως να αποτελεί πρόκληση για ορισμένες μητέρες. Ωστόσο, αν η μητέρα μπορεί να οπισθοχωρήσει και να αφήσει για λίγο μόνους τον μπαμπά και το μωρό, θα διαπιστώσει πόσο πολύ θα ωφεληθεί το παιδί από μια υγιή, σωστά αναπτυγμένη σχέση με τον πατέρα του.

Είναι πολύ όμορφο να γνωρίσει ο ένας τον άλλο από την πρώτη στιγμή.

The post Ο ρόλος του πατέρα στην εγκυμοσύνη appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα