Μην μεγαλώνετε ένοχα παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν τη μάθηση και όχι την ενοχή.

Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν πράγματα που δεν είναι αποδεκτά, για παράδειγμα μπορεί να πουν ψέματα ή να κλέψουν κάτι. Οι γονείς τότε αντιδρούν με θυμό και τιμωρίες. Είναι άραγε σωστή η αντίδραση τους; Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης;

Σκεφτείτε πως τα παιδιά σας μπορεί να έκαναν τη συγκεκριμένη ενέργεια επειδή δεν κατανοούν τους ηθικούς κανόνες. Θεώρησαν πως μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι από το σπίτι του φίλου τους ή να πουν ψέματα προκείμενου να αποφύγουν το σχολείο ή να κρύψουν μια ζημιά τους.

Αντί λοιπόν να μαλώσετε το παιδί, μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε που έχετε κάνει λάθος και το παιδί σας συμπεριφέρεται με μη αποδεκτό τρόπο; Ακόμα, μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε πως τα παραδείγματα που έχετε δώσει για τους ηθικούς κανόνες δεν ήταν σαφής; Ρωτήστε λοιπόν τα παιδιά σας να σας πουν γιατί έκαναν αυτό που έκαναν. Το ύφος σας δεν χρειάζεται να είναι επικριτικό. Θα πρέπει το παιδί σας να καταλάβει πως η πράξη αυτή απαγορεύεται αλλά χωρίς να κλονιστεί η αίσθηση της προσωπικής αξίας.

Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να τεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να το μπορεί να καταφέρει να αξιολογήσει από μόνο τη συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια, οι ερωτήσεις αυτές δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται στην προσωπικότητα του δημιουργώντας του ενοχές και τύψεις. Αντιθέτως, μπορούν να δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Μην μεγαλώνετε ένοχα παιδιά appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα