Η αληθινή ιστορία του Κώστα και της Εύας

Ένα ζευγάρι γεμάτο ζωή ήταν καλεσμένο χθες στο «Πρωινό mοu».

Ο Κώστας και η Εύα είναι νέοι, δραστήριοι, όμορφοι, γονείς ενός μικρού αγοριού. Σήμερα ζουν ευτυχισμένοι και με απίστευτη όρεξη να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Αν τους δει κάποιος δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι στο παρελθόν έζησε ο καθένας τον δικό του εφιάλτη. Τον εφιάλτη των ναρκωτικών και των καταχρήσεων.

Ας δούμε τη ζωή τους απ΄ την αρχή.

Ο Κώστας ξεκίνησε την κατάχρηση αλκοόλ στα δεκατρία του και στα δεκαπέντε του δοκίμασα πρώτη φόρα ηρωίνη . Όλοι γύρω του λέγανε ότι τα ναρκωτικά σκοτώνουν, όμως για εκείνον τότε

η φράση αυτή δεν σήμαινε πολλά. Δεν μπορούσε να βρει λύση στα προβλήματα του και να διαχειριστεί την πραγματικότητα. Φυσικά, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να το συνειδητοποιήσει τότε απλά το βλέπει φυσικά τώρα μετά από 9 χρόνια που είναι καθαρός.

Η Εύα διηγείται τη δική της ιστορία λέγοντας πως ο κύκλος εθισμού ξεκίνησε με το αλκοόλ στα δεκατρία της, όπου έκανε κατάχρηση. Δεν το χρησιμοποίησε για να διασκεδάσει αλλά για να παγώσει τα συναισθήματά της και να φύγει από την πραγματικότητα, όπου στην συνέχεια την θέση του πήρε το χασίς, τα υπνωτικά χάπια και στα δεκαέξι της η ηρωίνη.

Και οι δύο χθες μιλούσαν στο «Πρωινού mou», σαν να είχαν ξαναγεννηθεί. Τίποτα δεν θύμιζε το παρελθόν τους. Ήρεμοι και ποιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα από ποτέ. Μοιράστηκαν στιγμές από τη ζωή τους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε όταν εξέφρασαν τη γνώμη τους για τον τρόπο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων σε θέμα ναρκωτικών και καταχρήσεων. Η φράση «Τα ναρκωτικά σκοτώνουν» δεν βοηθά στην πραγματικότητα. Τα νέα άτομα έχουν την τάση να πειραματίζονται, να αναζητούν νέες διεξόδους και ακραίες λύσεις για τα προβλήματά τους. Για εκείνους, βοηθάει περισσότερο να δουν τις συνέπειες που έχει η χρήση ουσιών στη ζωή τους αλλά και στη ζωή των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον, 10 άτομα από το περίγυρο τους βιώνουν τις συνέπειες της δικής τους πράξης.

Όταν γίνεται γνωστό στους γονείς, οι αντιδράσεις είναι ακραίες. Να κλειδωθούμε στο σπίτι, μαζί θα το ξεπεράσουμε, μην το μάθει η γειτονιά κτλ. Η αλλαγή έρχεται όταν οι γονείς δείξουν ως την υπερπροστατευτική τους αγάπη αλλά μία αγάπη πιο σκληρή. Όταν θέσουν στα παιδιά τους το εξής δίλημμα «Ναρκωτικά ή μια νέα ζωή;». Αν θες να τα ναρκωτικά τότε δεν έχεις πια θέση στο σπίτι. Ανήκεις αλλού. Αν μείνεις σπίτι τότε αλλάζεις και είμαστε δίπλα σου στην δύσκολη αυτή αλλαγή.

Και οι δύο δήλωσαν, πως όταν τέθηκε το δίλημμα αυτό, επέλεξαν το δρόμο των ναρκωτικών. Όμως, μετά από μια βδομάδα που βιώσαν στο 100% τις συνέπειες της επιλογής τους, τότε κατάλαβαν πως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Αναγκαζόντουσαν να καταφύγουν σε ακραίες πράξεις προκειμένου να επιβιώσουν αλλά και να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Είπαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και απέδωσαν με εκπληκτικό τρόπο τόσο την αλήθεια για τον κόσμο των ναρκωτικών όσο και για τον τρόπο που κανείς δεν μπορεί να «δραπετεύσει» από εκεί.

Ειδικά, στο τρόπο που μπορεί κανείς να ξεφύγει απ’ τα ναρκωτικά αρκεί να το πιστέψει και να το παλέψει, το έδειξαν και με έμπρακτο τρόπο. Δημιούργησαν το δικό τους συμβουλευτικό κέντρο απεξάρτησης για εξαρτημένους.

Το κέντρο ονομάζεται Αυτογνωσία και λειτουργεί από το 2008 και βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την στήριξη εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Οι εθισμένοι που απευθύνονται σε εκείνους, φιλοξενούνται, σιτίζονται και παρακολουθούν σε καθημερινή βάση ομαδικά group therapy. Η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει επίσης ατομικές συνεδρίες σε καθημερινή βάση με εξιδικευμένους ψυχοθεραπευτές στον τομέα της χημικής εξάρτησης , ενώ συγχρόνως έχουνε και βιωμάτικη εμπειρία πάνω στο θέμα του εθισμού. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι βασισμένη στο θεραπευτικό μοντέλο minesota που στηρίζεται στα 12 βήματα των ναρκωμανών ανωνύμων και είναι το κυρίως ρεύμα αποθεραπείας του εθισμού. Επίσης η θεραπευτική διαδικασία εμπεριέχει στοιχεία προσωποκεντρικής , συμπεριφορικής και συστημικής προσεγγίσης. Το πρόγραμμα μας χαρακτηρίζεται ως «στεγνό πρόγραμμα» καθώς οι θεραπευόμενοι απέχουν από κάθε ουσία συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ.

Ο κάθε θεραπευόμενος που έρχεται σε επαφή μαζί τους κρίνεται ως ξεχωριστή περίπτωση, αξιολογείται αντίστοιχα από την ομάδα των θεραπευτών της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ώστε να λάβει όσο το δυνατό επαρκεστέρα την φροντίδα και την βοήθεια που χρειάζεται. Το διάστημα αποθεραπείας διαρκεί κατά μέσο όρο 8 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξακολουθούν να είναι δίπλα του στα πρώτα στάδια της επανένταξης του και να τον στηρίζουν συμβουλευτικά. Τα ποσοστά επιτυχίας στα πέντε χρόνια λειτουργίας του κέντρου είναι 75% .

Το πρόβλημα πού αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν έχουν καμία κρατική βοήθεια και τα έξοδα του χώρου είναι μεγάλα. Όνειρό τους αλλά και στόχος τους είναι στον χώρο πού δημιούργησαν να φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν όσοι επιθυμούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους, χωρίς να χρειάζεται ή οικογένειά τους να καλύψει τα προσωπικά έξοδα διαμονής και σίτισης. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν μια εκστρατεία ενημέρωσης με απώτερο στόχο την ανεύρεση οικονομικών πόρων πού θα τους βοηθήσουν να κάνουν το όνειρό τους αυτό πραγματικότητα και να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές νέων παιδιών.

Παράλληλα με την αποθεραπεία των εξαρτημένων παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες τους, καθώς η αρρώστια του εθισμού είναι μία οικογενειακή ασθένεια. Πιο συγκεκριμένα σε εβδομαδιαία βάση παρέχεται ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα του εθισμού, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του με ανοιχτές συγκεντρώσεις που γίνονται σε ξεχωριστό χώρο. Τα έξοδα για να συντηρηθεί, διατηρηθεί και να προσφέρει ο χώρος την βοήθεια που απαιτείται είναι πολύ μεγάλα καθώς εμπεριέχουν την μίσθωση του οικήματος, την σίτιση, την θέρμανση, αναλώσιμα (καθαριστικά, χαρτικά κτλ), ΔΕΚΟ , συντήρηση χώρου – επισκευές, μισθοδοσία προσωπικού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζητάνε από τις οικογένειες των θεραπευόμενων την οικονομική τους στήριξη που σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η κύρια ανάγκη τους λοιπόν, αφορά όλα τα παραπάνω έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με εκείνους και να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους.

Ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους. Όσο αναφορά την δράση τους αλλά και πληροφορίες που μπορείτε να χρειαστείτε, θα τους βρείτε στο aytognosia.com.


Keywords
Τυχαία Θέματα