Γιατί τα παιδιά δεν τηρούν κάποιες φορές τις συμφωνίες τους;

15:31 8/1/2013 - Πηγή: Jenny.gr

Μερικές φορές οι γονείς ζητούν πράγματα από τα παιδιά τους, για παράδειγμα να βάζουν τα ρούχα τους στο καλάθι με τα άπλυτα ή το πιάτο του από το τραπέζι. Ωστόσο, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι τα παιδιά μερικές φορές δεν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους.
Μερικοί από του λόγους είναι οι εξής:

• Ίσως δεσμεύτηκαν με κάτι χωρίς την θέληση τους, όποτε είναι δύσκολο για εκείνα να το εφαρμόσουν.
• Δεν έχουν πολλή εμπειρία αυτοπειθαρχίας και αυτονομίας.
• Στηρίζονταν στην εξουσία των γονέων για πειθαρχία και έλεγχο.
• Ίσως το ξέχασαν.
• Ίσως δοκιμάζουν τα όρια σας, και πόσο σημαντική

είναι για εσάς η εκτέλεση της συμφωνίας αυτής.
• Μπορεί απλά να δεσμεύτηκαν εκείνη τη στιγμή, απλώς γιατί ήθελα να σας αποφύγουν ή ένιωθαν κουρασμένα.

Οι γονείς πως θα πρέπει να αντιδράσουν;

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μιλήσετε στο παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το εκλάβουν ούτε ως προσβολή αλλά και ούτε ως απειλή. Για παράδειγμα, ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνήσει την δυσαρέσκεια του κάπως έτσι:
«Είμαι απογοητευμένος, που δεν τήρησες αυτό που συμφώνησες» ή «Εκπλήσσομαι που δεν τήρησες το κομμάτι σου στην συμφωνία μας». Τέτοιου είδους μηνύματα θα προκαλέσουν κάποια αντίδραση από τη μεριά του παιδιού, που ίσως σας δώσει κάποια πληροφορία και σας βοηθήσει να καταλάβετε την αιτία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιμείνετε πως έχουν κάποιες υποχρεώσεις για τις οποίες θα πρέπει να είναι υπεύθυνα. Συζητήστε το λόγο που δεν τα τήρησε την συμφωνία και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση μαζί. Για παράδειγμα, αν το παιδί ξεχνάει τότε θέστε το ερώτημα τι θα μπορούσατε να κάνετε ώστε την επόμενη φορά να το θυμηθεί. Μήπως χρειάζεται ένα ρολόι ή ένα ημερολόγιο; Μην μπείτε στην παγίδα να προτείνετε να τους το θυμίζετε εσείς. Η υπενθύμιση στα παιδιά να κάνουν αυτό που έχουν δεσμευτεί είναι ντάντεμα, αντιμετωπίζονται σαν ανώριμα και ανεύθυνα. Ο σκοπός είναι να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα.

The post Γιατί τα παιδιά δεν τηρούν κάποιες φορές τις συμφωνίες τους; appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα