Διαλέξτε: Διακοπές ή ψυχανάλυση

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα…λέει ένα τραγούδι, αλλά στις μέρες μας κατά πόσο ισχύει;

Εσείς για παράδειγμα πόσες μέρες θα λείψετε φέτος στη θάλασσα ή στο βουνό, λιγότερες από πέρυσι- λόγω οικονομικής κρίσης- ή μήπως καθόλου; Περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βάλσαμο για την ψυχική μας ηρεμία . Οι πλαστές ανάγκες επιτυχίας, η παγκοσµιοποίηση, ο καταναλωτισµός έφεραν εντατικοποίηση στους εργασιακούς ρυθµούς σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, µηδένισαν τον ελεύθερο χρόνο και «εξασφάλισαν» άγχη κάθε µορφής. Η σηµασία των

διακοπών αποκτά µεγαλύτερη αξία υπό το σύγχρονο καθεστώς της κρίσης. Αρκεί να αφήσουµε τα «πρέπει» και το γραφείο µακριά από την παραλία και να απολαύσουµε την ιεροτελεστία του…τίποτα, είτε πάµε στο νησί, είτε µείνουµε στην πόλη.

Η συρρίκνωση της διάρκειας των διακοπών τα τελευταία χρόνια είναι παγκόσµιο φαινόµενο. Επιπλέον, σύµφωνα µε µετρήσεις της αµερικανικής κοινής γνώµης, το 16% των εργαζοµένων νιώθει ενοχές στις διακοπές, επειδή είναι µακριά από το γραφείο και το 7% φοβάται µήπως η άδεια του κοστίσει τη θέση εργασίας. Αποτέλεσµα, ένα νέο σύνδροµο ψυχικής διαταραχής λόγω έλλειψης διακοπών (vacation deficit disorder) κάνει όλο και συχνότερα την εµφάνισή του. Βιώνοντας ενοχή και ντροπή που σε τόσο δύσκολους καιρούς κάποιος επιθυµεί διακοπές, καταπιέζοντας κάθε όνειρο και επιθυµία ως “απαράδεκτη” στην εποχή της κρίσης, µειώνοντας σε ελάχιστες µέρες το χρόνο των διακοπών, ένας εργαζόµενος µπορεί να εµφανίσει ψυχοσωµατικά συµπτώµατα (ηµικρανίες, πονοκεφάλους, δερµατικά κ.λπ.), ευερεθιστότητα, απογοήτευση και µια αδικαιολόγητη και συνεχή κόπωση, που περιορίζει τον ενθουσιασµό, την ευχαρίστηση και την απόδοσή του στην επαγγελµατική απασχόληση, αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, πρέπει να διαλέξετε διακοπές ή ψυχανάλυση;

Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να χαλαρώσετε για λίγο. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό για να πείτε πως πήγατε διακοπές. Διαλέξτε ένα ήρεμο νησάκι ή ένα μέρος που σας αρέσει και σας χαλαρώνει. Το ζητούμενο είναι να αποφορτιστείτε. Να αδειάσετε από αρνητικές σκέψεις, ένταση και το χάος που ζείτε όλο το χειμώνα. Είναι βασική ανάγκη να κάνετε μια εσωτερική αναζήτηση, για να θέσετε νέους στόχους αλλά και να κάνετε μια αξιολόγηση της χειμερινής «σεζόν» σας.

Αρχίστε, λοιπόν να οργανώνετε τις διακοπές σας µε τη σκέψη εστιασµένη στην απόλαυση του ζεστού ήλιου και της δροσερής θάλασσας. «Ξεχάστε» να πάρετε στις αποσκευές σας τις όποιες εκκρεµότητες της ζωής σας. Φαίνεται ότι είµαστε ευτυχισµένοι όταν καταφέρουµε να απολαύσουµε την πλήρη απραξία, την ιεροτελεστία του…τίποτα, αραγµένοι στα τραπεζάκια του παραλιακού καφέ, χωρίς την πίεση του ρολογιού, χωρίς την αγωνία ότι οι δουλειές µας έµειναν πίσω. Κοιμηθείτε στην ξαπλώστρα και αφήστε τον ήχο του κύματος να σας ξυπνήσει. Απολαύστε ένα περίπατο στα γραφικά σοκάκια του νησιού. Δείτε την θέα, χαρείτε το ηλιοβασίλεμα χωρίς να σκέφτεστε τίποτα. Αποχαιρετήστε την υποχρέωση να κάνετε πράγµατα. Πείτε ένα ολοστρόγγυλο
«Δεν κάνω τίποτα, δεν σκέφτοµαι τίποτα, είµαι ελεύθερος.»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Διαλέξτε: Διακοπές ή ψυχανάλυση appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα