Μπορούμε να ζήσουμε πάνω από τα 115 έτη;

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε φτάσει το μέγιστο της διάρκειας ζωής μας, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature η οροφή σήμερα είναι τα 115 χρόνια.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν τα ποσοστά θανάτου ανθρώπων από 40 διαφορετικές χώρες και τα δεδομένα έδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου αυξήθηκαν αρκετά στη δεκαετία του 1990, ξεπερνώντας την ηλικία των 100. Αυτή η αύξηση συνέβη πιθανότατα χάρη στα

εμβόλια, τα αντιβιοτικά και τις καλύτερες συνθήκες διατροφής.

Από την άλλη όμως η έρευνα αποκάλυψε ότι περνώντας τα χρόνια αυτή η σταδιακή βελτίωση άρχισε να εμφανίζει μια επιβράδυνση. Έτσι σήμερα πλέον οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μέγιστη ηλικία θανάτου είναι τα 115 έτη και θα παραμείνουν τα ίδια για αρκετά ακόμη χρόνια. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της μοριακής βιολογίας Kim Finley είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσουμε πάνω από τα 120. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων η «οροφή» σήμερα είναι τα 115 χρόνια. Και αυτό γιατί πολλοί βιολόγοι θεωρούν ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό. Με την άποψη όμως αυτή δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης κυρίως χάρη των γενετικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Σε ένα όμως πράγμα συμφωνούν όλοι και αυτό είναι ότι το εγχείρημα για να πετύχουν οι προσπάθειες αύξησης της ηλικίας θανάτου είναι πολύ δύσκολο, γιατί η διάρκεια ζωής των ανθρώπων καθορίζονται από εκατομμύρια διαφορετικούς γενετικούς παράγοντες.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της επιστήμης, ώστε να δούμε αν τελικά η ανθρώπινη ζωή έχει ένα φυσικό όριο στη διάρκεια της που δύσκολα μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει. Ή αν τα κύτταρα μας μπορέσουν να αντέξουν στις ζημιές και να έτσι να ξεπεράσουμε το φράγμα των 115.

Keywords
Τυχαία Θέματα