Ακμή: Μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες

Κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας είναι η σωστή διάγνωση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Η ακμή στους ενήλικες συχνά αγνοείται ως πάθηση, έχοντας τη λανθασμένη αντίληψη πως παρουσιάζεται μόνο σε εφήβους. Μπορεί να μην είχατε ποτέ ακμή, και να την εμφανίσετε για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα και η πλάτη είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία που εκδηλώνεται. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι σοβαρές, διότι επηρεάζει

την εξωτερική εμφάνιση και προκαλεί δυσφορία. Καθώς συχνά οι βλάβες του δέρματος προκαλούν πόνο, προσθέτουν επιπλέον ενόχληση στην καθημερινότητα.

Η νόσος της ακμής οφείλεται στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία της είναι το προπιονικό βακτήριο της ακμής, το οποίο όταν αυξηθεί σε αριθμό προκαλεί τοπική φλεγμονή. Στην ύπαρξή της συναινούν παράγοντες όπως ο τύπος του δέρματος, η κληρονομικότητα, η ορμονική ανισορροπία, ενώ πιθανολογούνται και άλλοι όπως είναι το άγχος, το κάπνισμα, η χλωρίδα του εντέρου και ο μεταβολισμός.

girl squeezing spot

Εξωγενείς παράγοντες όπως η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η λήψη φαρμάκων αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες οδηγούν σε διάφορες μορφές ακμής, όπως:

Η επαγγελματική ακμή εντοπίζεται σε μηρούς και βραχίονες. Οφείλεται σε επαφή εργαζόμενων σε χώρο με ορυκτέλαια.

Η τροπική ακμή εμφανίζεται στην πλάτη, στέρνο και κορμό του σώματος. Παρουσιάζεται σε ναυτικούς που εργάζονται σε ζεστό και κλειστό χώρο όπως το μηχανοστάσιο του πλοίου.

Η ιατροφαρμακευτική ακμή προκαλείται από λήψη χορήγηση φαρμάκων που περιέχουν ανδρογόνα, αναβολικά ή κορτιζόνη.

Η ακμή από καλλυντικά παρουσιάζεται σε χρήση ακατάλληλων καλλυντικών τα οποία προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα. Τα συστατικά που πρέπει να προσέχετε είναι τα φαγεσωρογόνα όπως η βαζελίνη και τα φυτικά ή χημικά έλαια.

Εκτός από τους παραπάνω τύπους της ενήλικης ακμής, είναι εξίσου σημαντικό ο δερματολόγος να διαχωρίσει την κοινή ακμή από τη ροδόχρου ακμή.

Η ροδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος παρουσιάζεται με έντονο ερύθημα που συνοδεύεται από ευρυαγγείες, σε επόμενο στάδιο συνοδεύεται από φλύκταινες ή βλατίδες και οίδημα στο πρόσωπο, και σε βαρύτερες μορφές προκαλεί υπερπλασία στη μύτη.

Σε κάθε περίπτωση, η ακμή είναι μια νόσος που θεραπεύεται δύσκολα, όμως εφόσον ο δερματολόγος εξετάσει όλες τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην ύπαρξή της και καθορίσει το βαθμό και τον τύπο, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία.

Στρες, τυχόν φαρμακευτική αγωγή, ορμονολογικές διαταραχές και κληρονομικότητα, είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν σωστά, λαμβάνοντας το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Η κλινική εικόνα καθορίζει τη βαρύτητα της ακμής, και ανάλογα με το βαθμό της καθορίζεται το πλάνο θεραπείας. Στόχος της θεραπείας είναι να εξαλείψει την ακμή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αποφεύγοντας την φαρμακευτική αγωγή η οποία συχνά προκαλεί παρενέργειες στον οργανισμό.

Θεραπεία ακμής

Η εφαρμογή του laser δίνει λύση στο πρόβλημα της ακμής. Η δέσμη φωτός του laser διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και στοχεύει τον σμηγματογόνο αδένα. Η θερμική του δράση στην συνέχεια μειώνει το μέγεθος του αδένα και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Παράλληλα, εξουδετερώνει τα βακτήρια αποστειρώνοντας έτσι τους πόρους και επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται καλύτερη επούλωση των ουλών καθώς ενεργοποιείται η παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Το laser έχει τριπλή δράση:

Δρα στα διεσταλμένα τριχοειδή περιορίζοντας την φλεγμονήΈχει βακτηριοκτόνο δράσηΜειώνει την έκκριση σμήγματος.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά ακόμα και μετά την πρώτη εφαρμογή του laser, ενώ ο αριθμός των θεραπειών καθορίζεται ανάλογα με την κλινική εικόνα της ακμής.

Συνδυαστικά με την εφαρμογή του laser, ο δερματολόγος προχωρά σε πίλινγκ της επιδερμίδας, με στόχο τον βαθύ καθαρισμό του θύλακα των τριχών, εκεί δηλαδή όπου παγιδεύεται η σκόνη, η λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τα σπυράκια. Ακολουθώντας αυστηρό πρωτόκολλο θεραπείας, ο ιατρός εξατομικεύει το peeling στις ανάγκες του δέρματος.

Η μη επεμβατική εφαρμογή του laser και του peeling, συνδυάζει διαφορετικές δράσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της ακμής. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του laser μαζί με την εξισορρόπηση του PH που προσφέρει το peeling συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και απομακρύνουν τις βλάβες χωρίς σημάδια ή ουλές.

Ιατρική Ομάδα Medi Center
Tηλ.: 2111088444
www.medi-center.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα