Mustafa Seven: o φωτογράφος που υπνωτίζει το Instagram, στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, το πιθανότερο είναι να αναγνωρίσετε τις φωτογραφίες του και να διαπιστώσετε πως τον ακολουθείτε ήδη στο Instagram. Ο Mustafa Seven είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς street φωτογράφους, όχι μόνο στην πατρίδα του, την Τουρκία, αλλά διεθνώς, πατώντας με το ένα πόδι στη μνήμη και με το άλλο στην ομορφιά της αλήθειας. O δρόμος είναι το studio

του και δεν σταματάει να πιστεύει πως την ιστορία κάθε ανθρώπου την αφηγούνται τα μάτια του.

Ασχολείστε με τη φωτογραφία δρόμου και ορίζετε τον εαυτό σας ως αυτόπτη μάρτυρα της ζωής. Τι είναι τόσο ελκυστικό στους δρόμους για εσάς;

Μα, η ζωή είναι στους δρόμους. Ο δρόμος είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι είναι φυσικοί. Εκεί βρίσκεις ένα κράμα από διαφορετικές κουλτούρες… Είναι τόσο πολλά αυτά που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω της φωτογραφίας. Τίποτα δεν είναι στημένο στους δρόμους, κατάλαβες; Η street φωτογραφία έχει την αξία του ντοκουμέντου του καιρού που ζούμε.

Ποια είναι η πόλη ή το σημείο που σας εμπνέει;

Η Κωνσταντινούπολη είναι η συνεχής έμπνευσή μου, είναι η πόλη όπου ζω, και τη λατρεύω. Ταξιδεύω πολύ και βλέπω πολλά καινούργια μέρη, είναι η καλύτερη πηγή δημιουργικής ενέργειας. Όμως θεωρώ πάρα πολύ τυχερό τον εαυτό μου που ζω σε μια τόσο ζωντανή πόλη σαν την Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν πάντα νέα πράγματα να δεις τριγύρω.

Πώς αποφασίζετε πότε μια φωτογραφία πρέπει να είναι ασπρόμαυρη ή έγχρωμη;

Νομίζω πως η φωτογραφία μιλάει μόνη της σε αυτό το θέμα. Πάντα φωτογραφίζω έγχρωμα, αλλά χρησιμοποιώ πολύ το B&W. Άλλωστε πιστεύω πως είναι εύκολο να καταλάβεις αν χαρίζει ή όχι στη φωτογραφία αυτή η αλλαγή. Αποφασίζω σύμφωνα με το τι μου κάνει κλικ, με το τι αισθάνομαι, τι μου «μιλάει».

Έχει γεννηθεί η αγαπημένη σας φωτογραφία ή όχι ακόμα;

Να μια δύσκολη ερώτηση… Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί μία και μόνο ως αγαπημένη ή καλύτερη φωτογραφία, και φυσικά πάντα προκαλείς τον εαυτό σου για να γεννήσει την επόμενη ιδέα. Η καλύτερη λήψη δεν έχει ακόμα γεννηθεί και νομίζω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνεχή εξέλιξη.

Ζητάτε άδεια για να φωτογραφίσετε τα θέματά σας στο δρόμο;

Συνήθως προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι είναι ok με την παρουσία μου εκεί γύρω κι αυτό γιατί δεν θέλω οι άνθρωποι να αισθάνονται πως τους κλέβω μια προσωπική στιγμή από τη ζωή τους. Σίγουρα προσέχω να μην προσβάλω κανέναν και είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ενοχλημένος, αν και δεν έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν ζητάω άδεια πριν φωτογραφίσω γιατί κάτι τέτοιο σκοτώνει εντελώς τη στιγμή και χάνεις τη φυσικότητα.

Ο λογαριασμός σας στο Instagram είναι πολύ δημοφιλής. Πότε ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ως φωτογραφική μηχανή και γιατί επιλέξατε το Instagram ως πλατφόρμα για να δείξετε τη δουλειά σας;

Έχω λογαριασμό στο Instagram εδώ και μερικά χρόνια. Στην αρχή ανέβαζα καθημερινές φωτογραφίες, όπως κάνουν οι περισσότεροι χρήστες, αλλά μου άρεσε πολύ ως μέσο και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω ως online portfolio. Το Instagram δίνει την αίσθηση ότι φωτογραφίζω με το κινητό μου, μα δεν είναι έτσι. Υπάρχουν φορές που το χρησιμοποιώ όταν δεν έχω κάμερα μαζί μου ή αν δεν θέλω να τραβήξω την προσοχή, όμως κατά κύριο λόγο τραβάω φωτογραφίες με μια DSLR κάμερα.

H συνέχεια στο νέο τεύχος του HOPE.

Κατεβάστε το νέο, καλοκαιρινό τεύχος του HOPE εντελώς δωρεάν.

Download link: https://itunes.apple.com/gr/app/hope-magazine/id720068321

Keywords
Τυχαία Θέματα