Μάικ Λαζαρίδης: Παραιτήθηκε ο Έλληνας «πατέρας» των Blackberry

Το 2011 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τα Blackberry. Η Apple και η Google δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην κατασκευάστρια Research In Motion (RIM) που έχασε σημαντικό έδαφος στα smartphones και στα tablets pc.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και με την πίεση

των μετόχων και των επενδυτών να είναι αφόρητη ήταν ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρίας Μάικ Λαζαρίδης και το δεξί του χέρι Τζιμ Μπαλσίλι να υποχρεωθούν σε παραίτηση.

Ο Λαζαρίδης, που ίδρυσε την RIM το 1985 μαζί με δύο παιδικούς φίλους του, δεν θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά θα διατηρήσει ενεργό ρόλο, καθώς θα γίνει αντιπρόεδρος, ενώ ο άλλος διευθύνων σύμβουλος, ο Μπαλσίλι (που ήλθε στην εταιρία το 1992), θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς εκτελεστικό ρόλο.

Τη θέση τους παίρνει ο Thorsten Heins, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της RIM πριν από τέσσερα χρόνια ως μεταγραφή από τη Siemens και μέχρι τώρα διατελούσε ως COO.

Μαζί του, ρόλο προέδρου αναλαμβάνει και η Barbara Stymiest.

Ο Μιχάλης (Μάικ) Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι το 1966 μετανάστευσαν στο Οντάριο του Καναδά.

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Γουοτερλού και το 1985, μαζί με τους φίλους του, με δανεικό κεφάλαιο 15.000 δολαρίων από τους γονείς του και μια μικρή κρατική επιχορήγηση, ξεκίνησε την περιπέτεια της RIM, που έμελε να αναδείξει το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιό του και τελικά να εξελιχτεί στην πιο θεαματική ίσως επιτυχία στον καναδικό επιχειρηματικό κόσμο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Λαζαρίδης, εκτός από τη RIM, χάρη στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του, έχει γίνει γνωστός για τις μεγάλες δωρεές του ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί το πρωτοποριακό καναδικό Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter.

Keywords
Τυχαία Θέματα