Αφιέρωμα της ΝΕΤ στον Γιώργο Αρβανίτη

Αφιέρωμα της ΝΕΤ στον σπουδαίο διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, την Πέμπτη 26/1 στις 19.30, στην εκπομπή Μονόγραμμα.

Δημιουργός, ποιητής της εικόνας μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γιώργος Αρβανίτης, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, ως διευθυντής φωτογραφίας.

Γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, το Δίλοφο, βίωσε τα τραγικά χρόνια του Εμφύλιου όταν ο πατέρας πήγε στο αντάρτικο και καταδικάστηκε

η μητέρα του για 8 χρόνια στις φυλακές «Αβέρωφ».

Τις δυνατότητες και το ταλέντο του αναγνώρισε ο πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου ο Φιλοποίμην Φίνος, που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του ταινία – έγχρωμη σινεμασκόπ – με σκηνοθέτη τον Γιάννη Διαλιανίδη.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (Αναπαράσταση, Μέρες του '36, Θίασος, Μεγαλέξανδρος κ.ά.), με τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Μιχάλη Κακογιάννη κ.ά. Συνολικά η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 105 ταινίες μεγάλου μήκους, σήριαλ, μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ο Γιώργος Αρβανίτης πριν από 22 χρόνια αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές του στη διεθνή αγορά, αξιοποιώντας την αναγνώρισή του ως προσωπικότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα, τη δική του αίσθηση με το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό διευθυντή φωτογραφίας.

Η αυτοβιογραφική ταινία του Γιώργου Αρβανίτη γυρίστηκε στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται εδώ και 22 χρόνια. Με τη σεμνότητα και το ήθος που τον διέκρινε σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, μιλά για το δημιουργικό έργο του στην Ελλάδα, την απόφασή του να διεκδικήσει (και να κατακτήσει ασφαλώς) τη διεθνή αναγνώριση. Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Σικάγο, υποψήφιος για τα Φέλιξ τα ευρωπαϊκά Όσκαρ και να θυμηθούμε και τα 8 βραβεία φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα