Παρουσίαση βιβλίου: "Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου" του Robert McCabe και της Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου και ο Robert McCabe, παρουσιάζουν το βιβλίο τους, "Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου" (εκδόσεις Πατάκη) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Υπόθεση του βιβλίου:

Πριν τον τελευταίο σεισμό της Ζακύνθου, το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα των Στροφάδων,

στο Ιόνιο Πέλαγος, 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου κι άλλα τόσα περίπου από την κοντινότερη ακτή της Πελοποννήσου, το γνώριζαν μονάχα οι κυνηγοί και οι βυζαντινοί αρχαιολόγοι.

Ο λόγος; Το καστρομονάστηρο της εποχής των Παλαιολόγων που μέχρι τον σεισμό στεκόταν όρθιο στη μέση του πελάγους, στη νησίδα Σταμφάνη, τη μεγαλύτερη από τις δύο που σχηματίζουν το απομονωμένο σύμπλεγμα (η άλλη είναι η Άρπυια). Μέχρι το 2017, φύλακας του μοναστηριού, αλλά και του νησιού, αφού ήταν ο μοναδικός του κάτοικος επί 38 χρόνια, ο παπα-Γρηγόρης. Αυτός υπήρξε και ο «ξεναγός» του αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, που «ανακάλυψε» αυτήν την κρυμμένη γωνιά του ελληνικού αρχιπελάγους και αποτύπωσε το μνημείο πριν από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό, που πλέον το έχει καταστήσει εντελώς μη επισκέψιμο.

Η φωτογραφική αυτή αποτύπωση, μαζί με τις μαρτυρίες του πατέρα Γρηγόρη, του βαρκάρη που έφερνε τις προμήθειες, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα, που κάποτε ήταν ο μόνος σύντροφός του στο νησί, περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Μαζί με τον αμερικανό φωτογράφο, το βιβλίο επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, συντονίζοντας μια διεπιστημονική ομάδα των συνεργατών, καθώς τις φωτογραφίες του Robert McCabe «ντύνουν» δοκίμια για την ιστορία, τη γεωλογία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των Στροφάδων, αλλά και τα σχέδια που παρουσιάζουν τις φάσεις κατασκευής του μοναστηριού.

Η εξαιρετικά επίκαιρη αυτή δουλειά, που θέτει επιτακτικά το αίτημα της αναστήλωσης του μοναστηριού, θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου 2018, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 12.00 το μεσημέρι.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, εκτός από τον Robert McCabe και την Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ο αρχιτέκτονας Σταύρος Μαμαλούκος, η αρχαιολόγος Χριστίνα Μερκούρη, η περιβαλλοντολόγος Χαρίκλεια Μινώτου και ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Keywords
Τυχαία Θέματα