Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών: επιμορφωτικό σεμινάριο στο Μουσείο Συναισθημάτων

Ένας κύκλος τεσσάρων συναντήσεων με σκοπό να ανακαλύψουμε τη θεραπευτική δράση των παραμυθιών, την παρηγορητική επαφή των λέξεων με την ψυχή, πραγματοποιείται από το Μουσείο Συναισθημάτων, από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.

Τα λαϊκά παραμύθια έχουν βαθιά αλλά αδιόρατη θεραπευτική δράση. Τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, γίνονται λέξεις που βαραίνουν απο το ψυχικό περιεχόμενο που σηκώνουν. Η ίδια η προσπάθεια να δομηθεί και να ειπωθεί

μια ιστορία με συνέχεια και συνέπεια δομεί την ταραγμένη ψυχή.

Οι συναντήσεις δεν προτείνουν μια θεραπευτική μέθοδο αλλά ευαισθητοποιούν τον καθένα μας στη θεραπευτική αξία των παραμυθιών.Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές, παραμυθάδες και όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν για τη δική τους προσωπική και μοναδική διαδρομή βιωματικής γνώσης και συναισθηματικής ανάπτυξης. Στο τέλος του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αναλυτικές πληροφορίες

1η συνάντηση Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

«Κι αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου άκου τον γάτο σου»

Οι ηρωίδες και οι ήρωες των παραμυθιών δεν είναι ποτέ πρωτότοκοι, προκομμένοι και πλούσιοι. Πάντα κάτι τους λείπει και γι’ αυτό βγαίνουν στον δρόμο να βρουν την τύχη τους. Είναι τεμπέληδες, ανεπρόκοπες, μαλλιαροί ή σπανοί, σκεφτικοί και ντροπαλές. Η αυτοπεποίθηση τους είναι ένας γάτος με παπούτσια, μια γριά που μαζεύει χόρτα ή ένα μυρμήγκι που μιλά. Την ακούν και γίνονται βασιλοπούλες και βασιλόπουλα. Τα λαϊκά παραμύθια βοηθούν στο χτίσιμο μιας συγκροτημένης και ανθεκτικής εικόνας εαυτού.

2η συνάντηση Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

«Γύρνα πίσω στην αλήθεια μέσα από τα παραμύθια»

Κάτω από το κρεβάτι μας ή πίσω από τα αυτιά μας υπάρχει μια μυστική καταπακτή που αν την σηκώσουμε βρίσκουμε την μαρμάρινη σκάλα που μας κατεβάζει σε ένα ονειρικό κόσμο με δέντρα που καρποφορούν ρουμπίνια και διαμάντια, όμορφες πριγκίπισσες και πρίγκιπες που χορεύουν ασταμάτητα ολονυχτίς. Τα παπούτσια μας λιώνουν εκεί κάτω από το χορό και υπάρχει κίνδυνος να μπαίνουν χαλίκια και αγκάθια όταν βαδίζουμε τον δρόμο της πραγματικότητας. Τα ίδια τα παραμύθια μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της εξιδανίκευσης, της φαντασίωσης, της ονειροπόλησης και μας επαναφέρουν τις 12 πριγκίπισσες μας στην ομορφιά και την ευθύνη της πραγματικότητας.

3η συνάντηση Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

«Μέσα στο σκοτεινό δάσος. Η εφηβεία και η μέση ηλικία»

Το ταξίδι της ψυχής προς την ολοκλήρωση περνά συχνά ένα σκοτεινό και αδιαπέραστο δάσος. Εκεί βρισκόμαστε μόνοι και τον δρόμο τον χάνουμε. Το κορίτσι πρέπει να γίνει γυναίκα και το αγόρι άντρας. Το παιδί πρέπει να πεθάνει και να γεννηθεί ο ενήλικας. Συχνά τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν αυτό που έλειψε στις σύγχρονες κοινωνίες, τις τελετές μετάβασης από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο (rite de passage). Η εφηβεία και η μέση ηλικία είναι περίοδοι βαθιάς κρίσης, χασίματος στο σκοτεινό δάσος που τα παραμύθια ξέρουν να καθοδηγούν.

4η συνάντηση Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
«Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα»

Η αφήγηση και η ακρόαση παραμυθιών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες. Ένα από τα συχνότερα παραμυθιακά μοτίβα προσπαθεί να βγάλει την τραυματισμένη ψυχή από το καβούκι που αναπτύσσει μετά το τραύμα, να την ξεπλύνει, να την περιποιηθεί και να την στολίσει ώστε να βρει την αρχική της ομορφιά.

Γενικές πληροφορίες

Oμιλητής: Στέλιος Πελασγός, Αφηγητής, Δρ παιδαγωγικής για την διεπιστημονική του έρευνα πάνω στα λαϊκά παραμύθια και την μαθητεία της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης μέσω της χρήσης πολλαπλής νοημοσύνης. Συγγραφέας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών & ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Διάρκεια Σεμιναρίου: σύνολο 12 ώρες σε 4 συναντήσεις, 3 ώρες κάθε συνάντηση

Hμερομηνίες: Παρασκευή 20/10, 10/11, 1 και 15/12

Έναρξη: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Ώρες: 17.00 έως 20.00

Κόστος: 30€ για κάθε συνάντηση

Εγγραφές: έως την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Mουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 11741 Φιλοπάππου, Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα