«Ξινός» ο χυμός πορτοκαλιού -Στα ύψη οι τιμές παγκοσμίως

Αν ο πρωινός χυμός πορτοκάλι σας αφήνει μια ασυνήθιστα πικρή γεύση στο στόμα, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή του έχει αυξηθεί παγκοσμίως από τις αρχές του έτους.

Οι αγρότες στη Βραζιλία, οι οποίοι παράγουν το ένα τρίτο των πορτοκαλιών παγκοσμίως, παλεύουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις και μια ασθένεια των εσπεριδοειδών, επηρεάζοντας τόσο την ποιότητα της σοδειάς τους όσο και την παγκόσμια προσφορά.

Υπερδιπλασιασμός
των τιμών χυμού πορτοκαλιού

Αυτοί οι παράγοντες έχουν στείλει το κόστος χονδρικής πώλησης του χυμού πορτοκαλιού στα ύψη πάνω από 6.500 δολάρια τον τόνο, υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν τα αποθέματα διαπραγματεύονταν στα 3.000 δολάρια τον τόνο, σημειώνει η ιστοσελίδα The Times.

Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν στενά την κατάσταση λόγω των υψηλών τιμών του χυμού πορτοκαλιού, της περιορισμένης διαθεσιμότητας χυμού πορτοκαλιού και επειδή η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής χυμού πορτοκαλιού. Η τιμή αναφοράς της Mintec για το συμπύκνωμα χυμού πορτοκαλιού FCA Europe από τη Βραζιλία είναι αυξημένη κατά 120% σε ετήσια βάση.

Οι εταιρείες παρασκευής χυμού πορτοκαλιού αγωνίζονται να διατηρήσουν το προϊόντα τα ράφια και πολλές μετακυλίουν τις υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές.

Η άνοδος των τιμών έχει επίσης επηρεάσει τις συναφείς βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της φιλοξενίας, όπου ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί βασικό στοιχείο.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί . Η εξάπλωση του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών είναι δύσκολο να ελεγχθεί και οι προσπάθειες για την καταπολέμησή του, όπως η αφαίρεση και η αντικατάσταση των μολυσμένων δέντρων, είναι δαπανηρές και χρονοβόρες. Επιπλέον, τα νέα δέντρα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ωριμάσουν και να παράγουν καρπούς, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά πορτοκαλιών είναι απίθανο να σταθεροποιηθεί στο εγγύς μέλλον, σημειώνει η ιστοσελίδα freshtalkdaily.

Ως απάντηση στην κρίση, οι ερευνητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη ποικιλιών πορτοκαλιών ανθεκτικών στην ασθένεια.

Ωστόσο, οι λύσεις αυτές βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.

Προς το παρόν, οι καταναλωτές πρέπει να αναμένουν ότι οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού θα παραμείνουν υψηλές, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία εσπεριδοειδών αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον.

Χαμηλή συγκομιδή πορτοκαλιών στην Βραζιλία

Στις 10 Μαΐου 2024, η Fundecitrus, μια ένωση που συντηρείται από τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τις βιομηχανίες χυμών στην πολιτεία του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, δημοσίευσε μια έκθεση για την πρόβλεψη της καλλιέργειας πορτοκαλιών 2024-2025, παρέχοντας μια λεπτομερή ανάλυση της αναμενόμενης παραγωγής πορτοκαλιών στη ζώνη εσπεριδοειδών του Σάο Πάολο και της δυτικής-νοτιοδυτικής Minas Gerais.

Η πρόβλεψη για την περίοδο είναι 232,38 εκατομμύρια κιβώτια των 40,8 κιλών το καθένα, που αντιπροσωπεύει μείωση 24,36% σε σύγκριση με τα 307,22 εκατομμύρια κιβώτια της προηγούμενης περιόδου, σύμφωνα με το mintecglobal.com.

Κάτι τέτοιο, θα καθιστούσε την φετινή ως την δεύτερη μικρότερη συγκομιδή από το 1988-1989. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Βόρειος, ο Βορειοδυτικός, ο Κεντρικός και ο Νότιος τομέας αναμένεται να έχουν όλοι χαμηλότερη παραγωγή πορτοκαλιών για την περίοδο 2024-25 σύμφωνα με την Fundecitrus, ενώ ο Νοτιοδυτικός τομέας είναι η μόνη περιοχή με προβλεπόμενη αυξημένη παραγωγή πορτοκαλιών.

Οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου ενός καύσωνα τον Σεπτέμβριο του 2023, οδήγησαν σε υψηλή υδατική καταπόνηση των φυτών. Οι επακόλουθοι καύσωνες επιδείνωσαν την κατάσταση, προκαλώντας υψηλό ποσοστό καρπόπτωσης και μικρότερα μεγέθη καρπών.

Υπήρχαν τέσσερις ανθοφορίες για την περίοδο 2024-2025. Η πρώτη άνθιση, που προκλήθηκε από τις βροχές του Μαΐου-Ιουνίου 2023, ήταν η πιο έντονη, με κορύφωση στα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, επηρεάστηκε σοβαρά από τον καύσωνα του Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη άνθιση, που συνέβη τον Οκτώβριο, ήταν λιγότερο έντονη και επηρεάστηκε αρνητικά από τον καύσωνα. Μια τρίτη άνθιση τονώθηκε από τις βροχές του Νοεμβρίου, αλλά παρεμποδίστηκε και πάλι από τον επακόλουθο καύσωνα. Η καθυστερημένη τέταρτη άνθιση κορυφώθηκε μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχών Μαρτίου 2024, περίπου ένα μήνα αργότερα από το συνηθισμένο.

Το μέσο ποσοστό πρώιμης καρπόπτωσης προβλέπεται να είναι 18,5% στη ζώνη εσπεριδοειδών του Σάο Πάολο και της δυτικής-νοτιοδυτικής Μίνας Ζεράις , με τις όψιμες ποικιλίες Valencia και Valencia Folha Murcha να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά καρπόπτωσης. Ο κύριος λόγος για τα υψηλότερα ποσοστά πτώσης οφείλεται στην αυξημένη ένταση του πρασίνου των εσπεριδοειδών, μιας ασθένειας που οδηγεί σε κιτρίνισμα των φύλλων, κακοσχηματισμένους και πικρούς καρπούς και τελικά «θάνατο» των δέντρων.

Ιστορικά, τα στοιχεία για την παραγωγή πορτοκαλιών αντικατοπτρίζουν μια σταδιακή μείωση του μέσου όρου της 10ετούς παραγωγής, με το 50% των καλλιεργειών πορτοκαλιών να είναι κάτω από 300 εκατομμύρια κιβώτια και να κατατάσσονται στις μικρότερες καλλιέργειες τα τελευταία 10 χρόνια.

Κλιματολογικές συνθήκες

Αυτό οφείλεται στις ολοένα και πιο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Οι επενδύσεις στη διαχείριση των ελαιώνων, την άρδευση και την καταπολέμηση των ασθενειών έχουν μετριάσει ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις. Η πρόβλεψη της Fundecitrus υπόκειται σε επικαιροποίηση βάσει των συνεχιζόμενων κλιματικών εκτιμήσεων και των ερευνών για την πρώιμη πτώση των καρπών. Περαιτέρω επικαιροποιήσεις της Fundecitrus προγραμματίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξινός, -Στα,xinos, -sta