Συνάντηση Σι με Λούλα στο Πεκίνο -Συμφώνησαν να προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο, το μήνυμά τους στον Τραμπ
Κίνα και Βραζιλία δεσμεύθηκαν ότι θα προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς ανταλλαγές, κατά την υπογραφή σειράς συμφωνιών στο Πεκίνο για ενίσχυση των σχέσεών τους.
Οι δύο χώρες θα πρέπει να εναντιωθούν σθεναρά στις «μονομερείς ενέργειες», στον προστατευτισμό και στις «πράξεις εκφοβισμού», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, εν μέσω αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο
Ο Λούλα είπε πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν «ποτέ πιο αναγκαίες».
«Η Κίνα και η Βραζιλία είναι αποφασισμένες να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον της μονομέρειας και του προστατευτισμού», δήλωσε ο Βραζιλιάνος αριστερός ηγέτης, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη δημόσια τηλεόραση της.
Ο Λούλα βρίσκεται στο Πεκίνο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη κατά την οποία συμμετέχει σε ένα σημαντικό φόρουμ μαζί με άλλους αξιωματούχους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, περιλαμβανομένων των προέδρων της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς και της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.
Συνολικά 20 συμφωνίες υπέγραψαν Σι και Λούλα στο ΠεκίνοΟ Σι και ο Λούλα παρέστησαν στην υπογραφή 20 συμφωνιών, περιλαμβανομένων πολυαναμενόμενων συμφωνιών για περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Βραζιλία στην Κίνα.
Συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος, εξόρυξης και βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας επιτεύχθηκαν επίσης. Σε κοινή δήλωση για την κρίση στην Ουκρανία που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, οι δύο πλευρές αναφέρουν πως ο απευθείας διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και εκφράζουν την ελπίδα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό.
Η σημερινή ήταν η τρίτη συνάντηση του Λούλα με τον Σι αφότου ο Βραζιλιάνος ηγέτης επέστρεψε στην εξουσία το 2023 και δείχνει τις θερμές σχέσεις ανάμεσα στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε συμφωνία για προσωρινή περικοπή των δασμών έπειτα από συνομιλίες Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη. Ο Λούλα, που ασκεί κριτική στις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, επιδίωκε να ενισχύσει τις εξαγωγές αγαθών από τον γίγαντα της Νότιας Αμερικής στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας και να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.
Σε μια άλλη κοινή δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι δύο χώρες αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν τη σημασία να συνεχιστεί η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της επιστήμης και της καινοτομίας. Πριν από την επίσκεψη του Λούλα, το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς για φορτία βραζιλιάνικης σόγιας από πέντε εταιρίες που είχαν ανασταλεί προηγουμένως λόγω φυτοϋγειονομικών ανησυχιών καθώς η Κίνα επιδιώκει να απομακρυνθεί από τις αμερικανικές εισαγωγές.
Η Κίνα, που αγοράζει περισσότερο από το 60% της παγκοσμίως εμπορεύσιμης σόγιας, εισάγει άνω του 70% από την Βραζιλία. Στο επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο συμμετείχε ο Λούλα στο Πεκίνο χθες, Δευτέρα, η υπηρεσία προώθησης εμπορίου και επενδύσεων της Βραζιλίας ανέφερε ότι βοήθησε στην προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη Βραζιλία αξίας περίπου 27 δισ. ρεάλ.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors, η πλατφόρμα αγορών Meituan, και κινεζικές ενεργειακές, μεταλλευτικές εταιρίες καθώς και εταιρίες ποτών, περιλαμβανομένων των CGN Power, Envision, Mixue και Baiyin Nonferrous Group, ανακοίνωσαν επενδύσεις στη Βραζιλία αξίας από δύο έως έξι δισ. ρεάλ.
Οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, περιλαμβανομένων βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, ηλεκτρικών οχημάτων, ημιαγωγών, ινσουλίνης και κόκκων καφέ.
Στην Μπραζίλια τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι και ο Λούλα αναβάθμισαν το στάτους των διπλωματικών σχέσεών τους και συνήψαν πάνω από 36 συμφωνίες συνεργασίας στις υποδομές, στην ενέργεια, στην αγροβιομηχανία και σε άλλους στρατηγικούς τομείς. Θα συναντηθούν και πάλι στο Ρίο ντε Ζανέιρο στη σύνοδο κορυφής των BRICS με τη συμμετοχή του Σι να έχει επιβεβαιωθεί. Ο Σι αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Βραζιλία για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο, όπου αξιωματούχοι αναμένουν περίπου 1.000 επικεφαλής κινεζικών επιχειρήσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξέσπασε η Μαρία Καρυστιανού για το πόρισμά του ΕΜΠ: «Είναι τόσο αδίστακτος ο κ. Καρώνης, που διαπράττει τη μέγιστην ύβριν»
- Μπλακ άουτ υπό βροχή σε μεγάλη περιοχή στη Θεσσαλονίκη - Πού μένουν χωρίς ρεύμα
- Λάρισα: Λυγίζει ο ιερέας παππούς του 21χρονου μητροκτόνου – «Όλοι αναρωτιούνται το γιατί»
- Αγοράζει Έλληνα από τη Σούπερ Λιγκ ο Παναθηναϊκός – «Πλειστηριασμός» με ΑΕΚ
- ΕΠΕΙΓΟΝ!!! Πότε δεν θα λειτουργεί το σύστημα HMVO για εκτέλεση συνταγών!
- Οι Σαουδάραβες υποδέχτηκαν τον Τραμπ με κινητό κατάστημα McDonald’s – Γιατί τα προτιμά έναντι ενός ακριβού γεύματος
- Διεθνή ΜΜΕ: Δεν πάει στην Κωνσταντινούπολη ο Πούτιν
- Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα στη Λάρισα: Σκότωσε τη μητέρα του με 26 μαχαιριές - «Του είπε να πετάξουν ένα χαλί και ήταν μέσα το πτώμα»
- Κοκοτσάκης για πόρισμα ΕΜΠ: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»
- ΠΦΣ: Επιστροφή των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ, για την προείσπραξη clawback που παρακρατήθηκε στην πληρωμή αναλωσίμων μηνός Ιανουαρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Ελένη Δήμου: Πήγαν να της πάρουν συνέντευξη και... την έκλεψαν -Το απίστευτο περιστατικό
- Τα 5 φθηνότερα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς - Πόσο κοστίζουν
- Ο κίνδυνος παιδικού καρκίνου από τις εστίες αερίου είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ενηλίκων, σύμφωνα με μελέτη
- Λάρισα: «Με έλεγε τεμπέλη, πήρα ένα κουζινομάχαιρο και την κάρφωσα πολλές φορές» -Σοκάρει ο 21χρονος μητροκτόνος
- Χρηστίδης: Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αρνηθεί τα συγχαρητήρια Μερτς για την 6ήμερη εργασία
- Πιερρακάκης στη συνεδρίαση του ECOFIN: «Η άμυνα αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα»
- Μεξικό: Υποψήφια δήμαρχος δολοφονήθηκε με 15 σφαίρες σε ζωντανή μετάδοση [σκληρά βίντεο]
- Σουηδία: Η Στοκχόλμη ενισχύει τη στήριξή της στον ΔΟΜ για να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών
- Σπυρόπουλος για δημοσκοπήσεις: Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ζητά κυβερνητική αλλαγή

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Συνάντηση Σι με Λούλα στο Πεκίνο -Συμφώνησαν να προστατεύσουν το ελεύθερο εμπόριο, το μήνυμά τους στον Τραμπ
- Ο Λαβρόφ τελικά στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία -Ακόμη παίζουν κρυφτό οι Ρώσοι για τον Πούτιν
- «Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία στην ιστορία» -«Χρυσό» deal 600 δισ.$ πέτυχε ο Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 30,2 δισ. ευρώ το 2024 η άμεση συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία
- Τραμπ: «Θα φύγουμε από το Ριάντ με πολλές επιταγές» - Υπέγραψαν «στρατηγική οικονομική συμφωνία» με Σ. Αραβία
- Ο κίνδυνος παιδικού καρκίνου από τις εστίες αερίου είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ενηλίκων, σύμφωνα με μελέτη
- Αλβανία: Ευρεία νίκη του Ράμα με 52% στο 96% των ψηφοδελτίων
- Τέλος ο Ματίας Αλμέιδα από την ΑΕΚ
- Σουηδία: Η Στοκχόλμη ενισχύει τη στήριξή της στον ΔΟΜ για να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών
- Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ζελένσκι πάει Άγκυρα να περιμένει με Ερντογάν τον Πούτιν -Άγνωστο αν θα πάει ο Ρώσος πρόεδρος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η viral γιαγιά που μαθαίνει για το ΑΙ: Η ερώτηση που θέλει να του κάνει (VIDEO)
- Φλωρίδης: Τα Χριστούγεννα ενεργοποιήθηκαν 50.000 ψεύτικοι λογαριασμοί από χώρα του εξωτερικού για τα Τέμπη
- Google Maps, ένα νέο σύμβολο εμφανίζεται: Τι σημαίνει το «Z» και γιατί είναι σημαντικό
- «Η βία δεν είναι το αναπόφευκτο πεπρωμένο μας»
- Περί μετανοίας
- Στο Αγρίνιο η θαυματουργή «Παναγία Σουμελά» την προσεχή Παρασκευή – Όλο το Πρόγραμμα
- Trailer κεντρικού δελτίου ειδήσεων 13/05/2025
- Πόρισμα Καρώνη, Μαρινάκης: Βαθύτατα εκτεθειμένος ο Ανδρουλάκης
- Ρωσία: Ο Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία
- H Παρτιζάν βάζει στο στόχαστρο τον Στέβαν Γιόβετιτς