Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου -Στα 84 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται μετά από εβδομαδιαία άνοδο, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή επανήλθαν στο επίκεντρο το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονται την Δευτέρα στα 84,10 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,14%, αφού κατέγραψαν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο αυτόν τον μήνα, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,09 δολάρια με οριακή άνοδο

0,04%.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η Ουκρανία συνέχισε την Κυριακή τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της ρωσικής διύλισης, ενώ ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

Στο Ιράν, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υποθέσεις της χώρας» ως αποτέλεσμα του συμβάντος.

«Η αγορά έχει γίνει όλο και πιο 'ευαίσθητη' στις γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη ποσότητα πλεονάζουσας παραγωγής του ΟΠΕΚ πιθανόν να συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε περαιτέρω σαφήνεια από τον ΟΠΕΚ+ σχετικά με την πολιτική παραγωγής του για να ξεφύγουμε από το στενό εύρος τιμών», πρόσθεσε.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ, βρίσκεται περίπου 9% υψηλότερα φέτος λόγω των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, αλλά οι τιμές έχουν μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχώρησαν, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Οι παρατηρητές της αγοράς στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση της ομάδας παραγωγών την 1η Ιουνίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμένουν ανανέωση των υφιστάμενων περιορισμών.

Υπάρχει αυξημένη πτωτική διάθεση μεταξύ των hedge funds, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να μειώνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς στο μπρεντ για δεύτερη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταθεροποιούνται, -Στα 84,statheropoiountai, -sta 84