Ρωσία: Ποιος είναι ο οικονομολόγος Αντρέι Μπελούσοφ που ο Πούτιν διόρισε υπ. Άμυνας στη θέση του Σοϊγκού

Με έναν οικονομολόγο αντικατέστησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον επί μακρόν υπουργό Άμυνάς του.

Πρόκειται για μια απρόσμενη αλλαγή φρουράς που σηματοδοτεί την εστίαση στην ανάπτυξη της οικονομίας πολέμου της Ρωσίας σχεδόν 27 μήνες από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ανέθεσε στον 65χρονο πρώην οικονομικό σύμβουλο και αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Άμυνας από τον 68χρονο Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο χρίζει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

με αρμοδιότητες για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, παλιός σύμμαχος του Πούτιν, που είχε μέχρι τώρα το πόστο αυτό, θα αναλάβει κάποιον νέο ρόλο.

Οι περισσότεροι από τους προκατόχους του Σοϊγκού υπό τον Πούτιν δεν είχαν στρατιωτικό υπόβαθρο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επιλέγει έναν οικονομολόγο καριέρας ως υπουργό Οικονομικών.

Τι υποδηλώνει ο ανασχηματισμός του Πούτιν

Ο ανασχηματισμός -λίγες μέρες αφότου ο Πούτιν ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος, επεκτείνοντας την παραμονή του στην εξουσία- ερμηνεύεται από δυτικά ΜΜΕ ως δυσαρέσκεια του Ρώσου προέδρου με τους χειρισμούς στον πόλεμο από τους επικεφαλής ασφαλείας της χώρας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτικό ανασχηματισμό του Πούτιν από το 2020, όταν αντικατέστησε τον τότε πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον τεχνοκράτη Μιχαήλ Μισούστιν, που παραμένει στο πόστο του μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον βετεράνο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία σημειώνει το τελευταίο διάστημα μικρά εδαφικά κέρδη στο μέτωπο καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά, οπλικά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε συστήματα αεράμυνας. Η Μόσχα ελέγχει σχεδόν το 20% των εδαφών της Ουκρανίας, αλλά οι δυνάμεις της προχωρούν αργά και σταθερά καθώς ο Πούτιν διστάζει να κηρύξει μια νέα αντιδημοφιλή επιστράτευση μετά τον πανικό και το κύμα εξόδου από τη Ρωσία που προκάλεσε εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2022.

Αφοσιωμένος στον Πούτιν ο νέος υπουργός Άμυνας

Σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο, που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, Σεργκέι Μαρκόφ, ο διορισμός του Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας αντανακλά την επιθυμία του Πούτιν να ασκήσει περισσότερο έλεγχο σε στρατιωτικές υποθέσεις καθώς παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ κατέστη επιτακτική η ανάγκη εκπροσώπησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από ένα νέο πρόσωπο μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στενός συνεργάτης του Σοϊγκού, Τιμούρ Ιβανόφ.

«Ο Μπελούσοφ είναι αφοσιωμένος στονΠούτιν», είπε ο Μαρκόφ.

Η απομάκρυνση του Σοϊγκού είχε αναβληθεί μετά τη σύγκρουσή του με τον ιδρυτή της Wagner, Γιεβγκέκνι Πριγκόζιν, που οδήγησε πέρυσι σε μια αποτυχημένη ανταρσία. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν εικασίες για το αν ο Σόιγκου ήταν καθ' οδόν, αλλά αυτή η απόφαση αναβλήθηκε. Τελικά ο Πούτιν άργησε να κάνει την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας περιμένοντας μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν στα τέλη του καλοκαιριού υπό μυστηριώδεις συνθήκες την επανεκλογή του αυτόν τον μήνα. Ο Πούτιν εμπιστεύεται τον Μπελουσόφ και τον θεωρεί έντιμο και όχι διεφθαρμένο, σύμφωνα με γνώστες του Κρεμλίνου που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σοϊγκού

«Ο ανασχηματισμός αυτόςαφορά στην εδραίωση του ρόλου τουστρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματοςως κύριας ατμομηχανής της οικονομίας»,δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, επικεφαλήςοικονομολόγος της CentroCredit Bank.

Ο νέος υπουργός Άμυνας αποφοίτησε απότο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το1981 και αργότερα έκανε τη διδακτορικήτου διατριβή. Αρχικά ο Μπελούσοφακολούθησε καριέρα στη Ρωσική ΑκαδημίαΕπιστημών, ενώ το πρώτο επίσημο πόστοπου ανέλαβε επί των ημερών του Πούτινήταν ως διευθυντής του τμήματος οικονομίαςκαι δημοσιονομικών το 2008. Αργότεραχρημάτισε για σύντομο διάστημα υπουργόςΟικονομικών και αργότερα ως κορυφαίοςσύμβουλος του Πούτιν σε οικονομικάζητήματα, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στημεταμόρφωση της Ρωσίας σε μια οικονομίαπολέμου.

Ο Μπελούσοφ είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του έναντι εταιρειών και επιχειρήσεων και ήταν ο κινητήριος μοχλός της πρωτοβουλίας της ρωσικής κυβέρνησης για την αύξηση της φορολογίας στη βιομηχανία μεταλλευμάτων και εξορύξεων.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα