Νέα απειλή; Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ιό τύπου Έμπολα -Μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε τρεις μέρες

Επιστήμονες στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Χεμπέι της Κίνας δημιούργησαν έναν νέο ιό, χρησιμοποιώντας συστατικά του Έμπολα, με στόχο να αναλύσουν την ασθένεια και τα συμπτώματά της, αλλά η έρευνά τους πυροδοτεί φόβους καθώς το παθογόνο μπορεί δυνητικά να επιφέρει τον θάνατο σε τρία 24ωρα.

Ο γενετικώς τροποποιημένος ιός εξελίχθηκε σε μια παραλλαγή, που φέρεται να σκότωσε εργαστηριακά πειραματόζωα (χάμστερ) μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από τη μόλυνσή τους.

Πώς δημιούργησαν τον νέο ιό οι Κινέζοι επιστήμονες

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science

Direct, η ομάδα των Κινέζων ερευνητών χρησιμοποίησε έναν μολυσματικό ιό των ζώων εκτροφής, γνωστό ως αφθώδη στοματίτιδα και πρόσθεσαν μια γλυκοπρωτεϊνη, που χρησιμοποιεί ο φονικός ιός Έμπολα για να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό, για να δημιουργήσουν το νέο παθογόνο στο εργαστήριο.

Δημιούργησανένα στέλεχος που προκάλεσε σοβαράσυστημικά συμπτώματα, όπως εκείνα πουεμφανίζουν ασθενείς του Έμπολα, μεταξύάλλων πολυοργανική ανεπάρκεια.

Πολυοργανική ανεπάρκεια σε χάμστερ προκάλεσε ο νέος ιός

Σύμφωνα με τη μελέτη ορισμένα από τα πέντε αρσενικά και ισάριθμα θηλυκά χάμστερ ανέπτυξαν ψώρα στην επιφάνεια των βολβών των ματιών τους, που επηρέασε τελικά την όρασή τους. «Είναι σημάδι ότι τα συριακά χάμστερ ηλικίας τριών εβδομάδων, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ρόλο στη μελέτη διαταραχών του οπτικού νεύρου που προκαλούνται από τον Έμπολα», είπαν οι ερευνητές σύμφωνα με το Science Direct.

Ενμέσω ανησυχιών για τη φερόμενη διαρροήαπό εργαστήριο της Ουχάν τουSARS-CoV-2,που προκάλεσετον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ανάτην υφήλιο στηντελευταία πανδημία, οι Κινέζοι ερευνητέςτόνισαν ότι στόχος τους ήταν να βρουντα σωστά ζωικά μοντέλα για να μιμηθούνσε ασφαλές εργαστηριακό περιβάλλον τασυμπτώματα του Έμπολα.

Πειράματαμε ιούς όπως ο Έμπολα απαιτούν ιδιαίτεραασφαλείς εργαστηριακές εγκαταστάσεις(ΒiosafetyLevel 4), ενώτα περισσότερα εργαστήρια ανά την υφήλιοείναι επιπέδουBSL-2.

Όταν συνέλεξαν τα όργανα των νεκρών χάμστερ οι Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε εξαπλωθεί στην καρδιά, το ήπαρ, τη σπλήνα, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το στομάχι, τα έντερα και τους εγκεφαλικούς ιστούς. Και θεωρώντας επιτυχημένη την μελέτη ους έκριναν ότι το πείραμα παρείχε μια ταχεία προκλινική αξιολόγηση ιατρικών αντίμετρων κατά του Έμπολα σε εργαστηριακές συνθήκες BLS-2.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα