Κλιμακώνεται η κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής: Η Μαδρίτη ανακάλεσε οριστικά την πρέσβυ της στο Μπουένος Αϊρες

Μεγαλώνει η κρίση στις σχέσεις Ισπανίας και Αργεντινής, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η Μαδρίτη ανακάλεσε «οριστικά» την πρέσβυ της στο Μπουένος Άιρες.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση ήταν «παράλογη». Ο Μιλέι, συμμετείχε στο συνέδριο του ακροδεξιού VOX στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας ως «διεφθαρμένη» την σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ, την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε, αλλά «φωτογράφησε».

Δύο

εβδομάδες πριν είχε δεχτεί ειρωνικά σχόλια από υπουργό της κυβέρνησης Σάντσεθ, ο οποίος ανέφερε πως η συμπεριφορά του Μιλέι ήταν περίεργη σαν να «είχε πάρει ναρκωτικά», κατά την διάρκεια άλλης ομιλίας του.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κάλεσε τον πρεσβευτή της Αργεντινής, Ρομπέρτο ​​Μπος, την επόμενη μέρα για να απαιτήσει δημόσια συγγνώμη από τον Πρόεδρο Μιλέι, αλλά δεν ελήφθη καμία ενέργεια.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την υπόθεση ως μοναδική στη διπλωματική ιστορία. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν αρχηγό κράτους που πηγαίνει στην πρωτεύουσα μιας άλλης χώρας να προσβάλει τους θεσμούς της και να παρεμβαίνει κατάφωρα στις εσωτερικές της υποθέσεις», είπε. Η Ισπανία είχε αποσύρει αρχικά την απεσταλμένη της, Μαρία Χεσούς Αλόνσο, το Σαββατοκύριακο για διαβουλεύσεις, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η πρεσβευτή της χώρας θα παραμείνει τώρα στη Μαδρίτη επ' αόριστον. «Η Αργεντινή δεν θα έχει πλέον Ισπανό απεσταλμένο», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Ισπανία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία των θεσμών της. Προς το παρόν, η Μαδρίτη θα διατηρήσει τον επιτετραμμένο της στο Μπουένος Άιρες, «αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κλιμακώνεται, Ισπανίας - Αργεντινής, Μαδρίτη, Μπουένος Αϊρες,klimakonetai, ispanias - argentinis, madriti, bouenos aires