Ιράν: «Παράθυρο» για απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Μήνυμα στην Ουάσιγκτον στέλνει το Ιράν, ότι είναι διατεθειμένο να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αλλάξει πορεία όσον αφορά στην πολιτική του έναντι της χώρας που θεωρεί τον κυριότερο εχθρό του.

«Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τηδιπλωματία την καλύτερη επιλογή (...)Είμαστε της ίδιας άποψης και επίσηςείμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σεδιαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες Κυριακήο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατουηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας ΑλίΧαμενεΐ για ζητήματα εξωτερικήςπολιτικής,

σύμφωνα με το κρατικόπρακτορείο ειδήσεων ISNA του Ιράν.

Το Ιράν ανοικτό για διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Λίγες μέρες μετά την προτροπή των προέδρων Γαλλίας και Κίνας για πολιτική διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν ο σύμβουλος του Χαμενεϊ τόνισε ότι το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η διεθνής συμφωνία για το οποίο υπονομεύτηκε σε καθοριστικό βαθμό όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από αυτήν.

«Θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε»το ενδεχόμενο η Μέση Ανατολή να μετατραπείσε περιφέρεια «απαλλαγμένη από ταπυρηνικά», ανέφερε ακόμη ο σύμβουλοςτου ανώτατου ηγέτη και άλλοτε υπουργόςΕξωτερικών (1997-2005).

Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρουΕμπραχίμ Ραϊσί μέχρι τώρα απορρίπτεικατηγορηματικά οποιαδήποτε απευθείαςεπαφή με τις ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη λέει ότι δεν σκοπεύει νααποκτήσει πυρηνικά όπλα

Οι επαφές της Τεχεράνης και τηςΟυάσιγκτον είναι αποκλειστικά έμμεσες,γίνονται μέσω τρίτων χωρών, όπως τοΚατάρ ή το Ομάν, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις,μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο χώρεςδεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Αν εφαρμοζόταν η ιδέα που πρότεινε ο Χαραζί, θα επρόκειτο για μείζονα αλλαγή πολιτικής της Τεχεράνης, ωστόσο ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στο Ιράν, ούτε στις ΗΠΑ, έχει πει οτιδήποτε σχετικά με το σενάριο αυτό, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μόλις την Πέμπτη ο Χαραζί απείλησε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ πως η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το δόγμα της όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. Παρότι χθες το επανέλαβε, συμπλήρωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να μη θέλει ούτε να αποκτήσει, ούτε να χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα