Η Γαλλία «υποστηρίζει το ΔΠΔ» για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς

Η Γαλλία «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», ο εισαγγελέας του οποίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ηγετών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές

Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η γαλλική διπλωματία μετά το αίτημα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

Γαλλία: Η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης»

«Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί», έχουν «αναπαραχθεί» και «πανηγυριστεί», συνεχίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όσο για το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο.

Τονίζει ακόμη πως η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης».

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έκανε γνωστό χθες ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «σκόπιμη πρόκληση λιμού σε πολίτες», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία» κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζητεί ταυτόχρονα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών ηγετών της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Γιαχία Σινουάρ, κατηγορώντας τους για «εξόντωση», «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» κι «απαγωγή ομήρων», αδικήματα που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ενώ το Παρίσι διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει το ΔΠΔ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε σθεναρά χθες το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το αίτημα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών, ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για «ντροπή».

Ηγετικά στελέχη της γαλλικής αριστεράς εξέφρασαν από την πλευρά τους ικανοποίηση χθες για την ανακοίνωση του ΔΠΔ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα