Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
Η έκθεση των εμβρύων σε χημικές ουσίες συνδέεται με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση αργότερα, στην εφηβική ηλικία.
Το παραπάνω διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Journal of the American Heart Association» και παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Εταιρείας Επιδημιολογικής Έρευνας στη Βοστώνη.
Οι χημικές ουσίες που απειλούν την υγείαΟι χημικές ουσίες PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, το λίπος και τους λεκέδες. Οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως σε PFAS μέσω του πόσιμου νερού, των τροφίμων και των οικιακών προϊόντων, όπως συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, υφάσματα και χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, καθώς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται εύκολα και μπορούν να συσσωρευτούν στο περιβάλλον ή στο σώμα με την πάροδο του χρόνου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά αυξήθηκε παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2015, αυξάνοντας τον μελλοντικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συγκεκριμένη έρευνα διερεύνησε την προγεννητική έκθεση σε παντοτινά χημικά και την αρτηριακή πίεση από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την εφηβεία.
Η μελέτη παρακολούθησε 1.094 παιδιά από την Boston Birth Cohort για διάρκεια δώδεκα ετών, αναλύοντας περισσότερες από 13.000 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης που ελήφθησαν σε τακτικές παιδιατρικές επισκέψεις.
Μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις παντοτινών χημικών σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν μετά τον τοκετό, η ανάλυση διαπίστωσε ότι καθώς τα επίπεδα των χημικών ουσιών διπλασιάζονταν, η συστολική (υψηλή) αρτηριακή πίεση ήταν κατά 1,39- 2,78 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερη, και η διαστολική (χαμηλή) αρτηριακή πίεση ήταν μεταξύ 1,22 και 2,54 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερη, στα παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών. Ο κίνδυνος αυξημένης αρτηριακής πίεσης αυξήθηκε κατά 6%- 8% για τα αγόρια και για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μη ισπανόφωνες μαύρες μητέρες.
Οι χημικές ουσίες μπορούν να παρεμβαίνουν στις ορμόνες και να διαταράσσουν τη συνήθη εφηβική ανάπτυξηΟ Τζάστιν Ζαχαράια, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που εξέδωσε επιστημονική δήλωση το 2024 για την περιβαλλοντική έκθεση και την παιδιατρική καρδιολογία, σημειώνει ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να παρεμβαίνουν στις ορμόνες και να διαταράσσουν τη συνήθη εφηβική ανάπτυξη, ίσως συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης. Προσθέτει ότι είναι ήδη γνωστό ότι τα αγόρια και τα μαύρα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης, και η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκθεσή τους, επιλέγοντας προϊόντα ή μαγειρικά σκεύη χωρίς PFAS, ουσιαστικές αλλαγές για τη μείωση της καθημερινής έκθεσης σε PFAS απαιτούν δράση σε επίπεδο πολιτικής, τονίζουν οι ερευνητές.
Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι η έκθεση σε PFAS μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μόνο δείγμα αίματος από τη μητέρα που ελήφθη εντός τριών ημερών μετά τον τοκετό, και ότι λιγότερα παιδιά είχαν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης κατά την εφηβεία σε σύγκριση με την πρώιμη παιδική ηλικία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα απο την Σουηδία - Συνεδριάζει το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ
- «Είναι σχεδόν ανεξήγητο» – Τι λέει στο BBC ειδικός σε θέματα αεροπορίας για τον μοναδικό επιζώντα της μοιραίας πτήσης της Air India
- Rising Lion: Πώς το Ισραήλ «αποκεφάλισε» την στρατιωτική ηγεσία του Ιράν – Οι στόχοι που χτυπήθηκαν
- Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τώρα, αψηφώντας τον Τραμπ
- Δικηγορικοί Σύλλογοι: Ανακοίνωση για τα γεγονότα ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Εφετείου Λαμίας
- Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Πώς το Ισραήλ αιφνιδίασε το Ιράν: H απόρρητη επιχείρηση της Μοσάντ και οι κινήσεις αντιπερισπασμού
- Ο Λουτσέσκου «έσωσε» το γόητρο και της αθλητικής δικαιοσύνης…
- Ελληνοτουρκικά: «Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο προβλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ – Κάνουν λόγο για «μονομερή βήματα της Αθήνας»
- «Αυτή είναι η πρόταση του Ερυθρού Αστέρα στον Πετρούσεφ» (pic)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- «Βουίζει» όλη η Ευρώπη για Μίτσιτς και Ολυμπιακό - Τι ανέφεραν οι «ερυθρόλευκοι» με επίσημη θέση
- Αγνώριστος ο γιος του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Κρίστοφερ -Έχασε πολλά κιλά, όλοι λένε το ίδιο πράγμα [εικόνες]
- Γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος της Air India λεπτά μετά την απογείωση -Τα πιθανά σενάρια, τι πήγε λάθος
- Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης
- Η Νατάσα Θεοδωρίδου φόρεσε το τζιν από τα Zara στην ιδανική απόχρωση για το καλοκαίρι -Ανετο και οικονομικό
- Σπάνιο φαινόμενο: Το μαύρο παγόβουνο στα ανοικτά των ακτών του Kαναδά - Viral στα social media της υφηλίου
- Μάνατζερ ποδοσφαίρου ο άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός από το μετρό στο Σύνταγμα
- Να πώς το Ισραήλ έπιασε στον ύπνο το Ιράν -Οι κινήσεις αντιπερισπασμού με ψεύτικα συμβούλια, διακοπές Νετανιάχου
- «Τι δουλειά κάνετε;» -Η απάντηση της Τατιάνας Μπλάτνικ σε follower
- Θράκη: Ξεκίνησε η διαδικασία ανάδειξης Μουφτή Διδυμοτείχου -Ιεροδιδάσκαλοι και Ιμάμηδες έχουν τον πρώτο λόγο
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Η έκθεση σε χημικές ουσίες πριν από τη γέννηση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση κατά την εφηβεία
- Στον Παναθηναϊκό και επίσημα ο Αχμέντ Τουμπά -Στα «πράσινα» μέχρι το 2028
- «Τι δουλειά κάνετε;» -Η απάντηση της Τατιάνας Μπλάτνικ σε follower
- Οι δρόμοι της Αθήνας γίνονται υπόγειοι -Αυτά είναι τα νέα μεγάλα τούνελ που αλλάζουν την πρωτεύουσα
- Χαμάς: Τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν θα μπορούσαν να «προκαλέσουν έκρηξη στην περιοχή»
- Είδες ποτέ σου πόσο φως κρύβεται σ' ένα τραύμα; Μια ξεχωριστή ιστορία
- Επιστολή Eurometaux προς την EE για υψηλά κόστη ενέργειας & πρώτων υλών -Με πρωτοβουλία Μυτιληναίου
- Κάποτε μάζευε σκουπίδια, σήμερα παίζει στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας
- Θράκη: Ξεκίνησε η διαδικασία ανάδειξης Μουφτή Διδυμοτείχου -Ιεροδιδάσκαλοι και Ιμάμηδες έχουν τον πρώτο λόγο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μέση Ανατολή ρίχνει το Χρηματιστήριο - «Μουδιασμένες» κινήσεις μετά το σοκ στις αγορές
- Αποκλεισμένοι στο Ισραήλ οι Αλέκος Ζαζόπουλος και Βασιλική Νταντά – “Όταν ηχήσουν οι σειρήνες, θα κατέβουμε στο καταφύγιο”
- Κορινθία: 49χρονος έχασε τη ζωή του από τρακτέρ
- Πώς το Ισραήλ αιφνιδίασε το Ιράν: H απόρρητη επιχείρηση της Μοσάντ και οι κινήσεις αντιπερισπασμού
- Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας απειλεί με «εξόντωση» όσους επιδιώκουν να καταστρέψουν τη χώρα
- Ινδία: «Υπήρχαν παντού πτώματα» – Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών της τραγωδίας – Γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος
- Στρατηγική συνεργασία Ομίλου ANTENNA και DAZN
- Κόρη Σταμάτη Γονίδη: «Έχω δει τον μπαμπά μου να μετακινεί με την σκέψη του ρολόγια, χαρτιά, φλόγες»