Εξελίξεις στην Καρδιολογία: Σε φάρμακα, εξετάσεις, βηματοδοτικές - απινιδωτικές συσκευές

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τα τελευταία χρόνια μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και την πρώτη αιτία θανάτου σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Οαριθμός των ανθρώπων που πάσχουν απόαυτά έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό,γεγονός κυρίως οφειλόμενο στην αλλαγήτου τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, διατροφικέςσυνήθειες, κάπνισμα) αλλά και στη μεγάληπρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στιςμεθόδους ανεύρεσης και διάγνωσης τωνσυγκεκριμένων παθήσεων.

Παράλληλαη αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίαςέχει συντελέσει στη σημαντική βελτίωσητων θεραπευτικών μέσων

αντιμετώπισηςτους και αφορά τόσο στην παραγωγήπερισσότερο αποτελεσματικών φαρμάκωνόσο και στην εφαρμογή πρωτοποριακώνεπεμβατικών μεθόδων οι οποίες σταδιακάαντικαθιστούν τις κλασσικές χειρουργικέςτεχνικές ανοικτής καρδιάς όπως τηναορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass)και την αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων.Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι οι ασθενείςμε καρδιαγγειακά προβλήματα ζουνπερισσότερο και με καλύτερη ποιότηταστην καθημερινότητά τους.

Ηεξέλιξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσεισε υπερθετικό βαθμό όλους τους τομείςτης ειδικότητας της Καρδιολογίας καισυγκεκριμένα την απεικόνιση, τα φάρμακακαι την επεμβατική καρδιολογία.

Οιεξελίξεις στα φάρμακα

Στοντομέα της φαρμακευτικής παρέμβασηςέχουμε νέα σκευάσματα για την καρδιακήανεπάρκεια, την υψηλή χοληστερίνη, τηναρτηριακή υπέρταση, τον σακχαρώδηδιαβήτη αλλά και νέα αντιθρομβωτικά(αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά) φάρμακα που αφορούν στην πρόληψη καιθεραπεία της στεφανιαίας νόσου, τηςκολπικής μαρμαρυγής και των αγγειακώνεγκεφαλικών επεισοδίων.

Τοπλεονέκτημα όλων αυτών των νέων φαρμάκωνείναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητατους σε συνδυασμό με τις λιγότεροπαρενέργειές πχ λιγότερες αιμορραγίεςαπό τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα.Στην εξέλιξη των φαρμάκων πρέπει νααναφερθούν επίσης θεραπείες για σπάνιεςπαθήσεις όπως η αμυλοείδωση της καρδιάςκαι όχι μόνο.

Οιεξελίξεις στις απεικονιστικές εξετάσεις

Στοντομέα των απεικονιστικών εξετάσεων,που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στηνιατρική διάγνωση, έχει επιτευχθεί μεγάληπρόοδος στους υπερήχους, την αξονικήκαι μαγνητική τομογραφία, την πυρηνικήκαι την ιονίζουσα ακτινοβολία μεαποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε πραγματικόχρόνο η αιμάτωση και η λειτουργικότητατης καρδιάς.

Έτσιέχουμε την δυνατότητα, αφού εξακριβώσουμετην πάθηση, να πραγματοποιούμε θεραπευτικέςπαρεμβάσεις όπως για την στεφανιαίανόσο (αγγειοπλαστικές, εμφυτεύσειςειδικών, ευκάμπτων εμποτισμένων stent,χρήση rotablatorγια πολύ ασβεστωμένες στενώσειςστεφανιαίων ή shock-waveballoonsδηλαδή ειδικών μπαλονιών με υπερήχουςκτλ.) αλλά και την αντιμετώπιση παθήσεωντων καρδιακών βαλβίδων (διαδερμικέςεπισκευές-αντικαταστάσεις βαλβίδων,που είναι στενές ή ανεπαρκούν,διακαθετηριακά μέσω μεγάλων αγγείων ήεμφύτευση στις ανεπαρκούσες βαλβίδεςειδικών clipsπου τις επαναφέρουν σε σωστή αιμοδυναμικήλειτουργία).

Όλατα ανωτέρω παλαιοτέρα πραγματοποιούντοχειρουργικά με μεγάλη στερνοτομή μεεπακόλουθο την παραμονή των ασθενώνστο νοσοκομείο και αποχή από τηνκανονικότητα για πολλές ημέρες. Τώρασε πολύ λίγο χρόνο οι ασθενείς επιστρέφουνστην καθημερινή ζωή.

Βηματοδοτικές - απινιδωτικές συσκευές

Ητεχνολογία όμως δεν ήταν δυνατό να μηναλλάξει προς το καλύτερο και τιςβηματοδοτικές - απινιδωτικές συσκευές.Ουσιαστικά πρόκειται για μικρούςυπολογιστές με μπαταρία που εμφυτεύονταικάτω από το δέρμα, συνδέονται με λεπτάενδοκαρδιακά καλώδια που στόχο έχουννα δίνουν ηλεκτρικό ρυθμό στην καρδιάή να σταματούν κακοήθεις αρρυθμίες(απινιδωτές) δίνοντας μικρή ηλεκτρικήεκκένωση στην καρδιά. Αυτή τη στιγμήυπάρχουν μικροί εμφυτεύσιμοι ενδοκαρδιακοίβηματοδότες μεγέθους όσο το καπάκι ενόςστυλό, χωρίς καλώδια που αντικαθιστούνόταν χρειάζεται ακριβώς την ηλεκτρικήκαρδιακή λειτουργία και έχουν επιπλέοντη δυνατότητα να στέλνουν όλα τα ευρήματα(events)στο τηλέφωνο του θεράποντος ιατρού. Τομέλλον είναι να καταργηθούν οι συσκευέςκαι να εμφυτεύονται ειδικά βηματοδοτικάκύτταρα (βιολογικοί βηματοδότες).

Μιαάλλη καρδιακή νοσολογική οντότητα είναιη καρδιακή ανεπάρκεια η οποία έχειπολλές αιτίες (στεφανιαία νόσος,βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες κτλ.)και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μεαυτή την πάθηση αυξάνεται συνεχώς. Σταπρώτα στάδια αντιμετωπίζεται επιτυχώςμε φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως οιασθενείς βρεθούν σε τελικά στάδια τότεθα πρέπει να σκεφθεί κανείς ανάλογα μετην ηλικία και τις προϋποθέσεις τηνμεταμόσχευση καρδιάς. Μέχρι να επιτευχθείαυτό, η τεχνολογία κάνει έντονη τηνπαρουσία της με συσκευές υποβοήθησηςτης καρδιακής λειτουργίας (τεχνητήκαρδιά). Όσο αφορά στις εμφυτεύσειςκυττάρων ή καλλιεργημένων ιστών στομυοκάρδιο είμαστε ακόμα σε αναμονήαποτελεσμάτων.

Αιφνίδιοςκαρδιακός θάνατος σε νέες ηλικίες

Θαήθελα επίσης να σταθώ ειδικά σε έναντομέα που λέγεται αιφνίδιος καρδιακόςθάνατος σε νέες ηλικίες. Αυτός ο θάνατοςοφείλεται συνήθως σε κακοήθεις αρρυθμίεςπου έχουν αιτία κληρονομικές διαταραχέςτου ηλεκτρικού συστήματος αλλά και τουδομικού ιστού της καρδιάς. Στην εποχήμας έχουμε τη δυνατότητα να τις διαγνώσουμεμέσω γενετικών εξετάσεων σε νέουςανθρώπους που έχουν στην οικογένειάτους αιφνίδιους θανάτους και να προβούμεστην ανάλογη θεραπεία.

Προσωπικά,κατά τη διάρκεια ολόκληρης τηςεπαγγελματικής μου πορείας, είχα καισυνεχίζω να έχω την τύχη να υιοθετώ καινα εφαρμόζω στην καθημερινή ιατρικήπρακτική αυτές τις πλέον σύγχρονεςδιαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξειςμέσα στο άκρως επιστημονικό περιβάλλοντου ΥΓΕΙΑ και σε αρμονική συνεργασίαμε διεθνώς αναγνωρισμένους συναδέλφους.

ΤοΥΓΕΙΑ, στο οποίο έχω την τιμή να είμαιΔιευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής(η οποία απαρτίζεται από άρισταεκπαιδευμένους συναδέλφους) ως καιΑντιπρόεδρος του ΕπιστημονικούΣυμβουλίου, είναι πρωτοπόρο και κέντροαναφοράς διεθνώς, έχει ένα από τα καλύτεραυβριδικά χειρουργεία πανευρωπαϊκά καιείναι από τα λίγα νοσοκομεία που είναιδιαπιστευμένο για την ποιότητα τωνπροσφερόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με τοπρότυπο JCI.Σε αυτό πρέπει να προσθέσω το άρισταεκπαιδευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό καιτεχνικό προσωπικό. Επίσης, τίποτα απότα ανωτέρω δεν θα είχε επιτευχθεί εάνη Διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιοδεν επιδείκνυαν την κατάλληλη ευελιξίακαι δεν ακολουθούσαν τις εξελίξεις καιφυσικά εάν δεν υπήρχε η ανάλογη οικονομικήδυνατότητα.

Ως επίλογο θα ήθελα να αναφερθώ στο απόφθεγμα «Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις» το οποίο αποτελεί τον βασικό και επιθυμητό σκοπό της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Το ΥΓΕΙΑ, έκλεισε 54 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και ήταν το πρώτο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο από την αρχή της λειτουργίας του παρείχε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου στο ειδικό τμήμα check up το οποίο είναι πλήρως οργανωμένο και συνεισφέρει τα καλύτερα στην πρόληψη.

Ηκαρδιά μας είναι η πηγή της ζωήςμας. O Σεπτέμβριοςείναι αφιερωμένος στην ΠαγκόσμιαΗμέρα Καρδιάς,ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι ναφροντίζουμε την καρδιά μας καθημερινά.Μια υγιής καρδιά συμβάλλει σε περισσότερεςστιγμές ευτυχίας και ευημερίας με τααγαπημένα μας πρόσωπα.

Γράφει ο Στυλιανός Κωνσταντινίδης
Καρδιολόγος
Διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής & Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα