Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας - Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν σήμερα, 13 Μαΐου, την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. 

Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν

119.800 γυναίκες δικαιούχους ηλικίας 21 - 29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη 14 Μαΐου.

Οι γυναίκες,  οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr)

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. 

Ποιες αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test Pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. 

Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει  επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια. 

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η Κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γεωργιάδης: «Προτρέπουμε όλες τις γυναίκες να μην το αμελήσουν»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Συνεχίζονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS σε 119.800 δικαιούχες του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Ως Υπουργός Υγείας προτρέπω όλες τις γυναίκες που θα λάβουν αυτό το sms να μην το αμελήσουν και προσέλθουν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους για να εξεταστούν. Είναι καιρός πια να επενδύσουμε στην πρόληψη και να μην αφήνουμε τα θέματα υγείας στη τύχη τους. Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε πλέον σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή όλους του δυνατούς μηχανισμούς προκειμένου να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε απο την πλευρά του: «Με το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία, υλοποιώντας έργα και παρεμβάσεις που διευκολύνουν την  καθημερινότητα των πολιτών και στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε μέσω της ΗΔΙΚΑ, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά, καινοτόμες λύσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, αλλά και ευρύτερα για ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής υγείας. Από σήμερα οι γυναίκες δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν SMS στο κινητό τους ώστε να προχωρήσουν σε εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας άμεσα και δωρεάν. Θα τις προέτρεπα να μην το αγνοήσουν. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, γιατί σίγουρα μπορεί να σώσει ζωές». 

Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε: «Σήμερα συμπληρώνονται 141 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε το γνωστό σε όλες και όλους μας Test-Pap χάρη στο οποίο σώζονται εδώ και χρόνια εκατομμύρια ζωές γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια σημαντική ημέρα γιατί στέλνουμε τα πρώτα SMS στις γυναίκες δικαιούχους για δωρεάν test-Pap καθώς και άλλες προληπτικές εξετάσεις. Επιτέλους η χώρα μας αποκτά ένα σύγχρονο, οργανωμένο σύστημα Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, παρέχοντας στους πολίτες τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εθνικό Πρόγραμμα, Πρόληψη, Καρκίνου, Τραχήλου, Μήτρας - Εστάλησαν, SMS, Pap,ethniko programma, prolipsi, karkinou, trachilou, mitras - estalisan, SMS, Pap