Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελείωσε το τετ α τετ με Ερντογάν, σε εξέλιξη οι διευρυμένες συνομιλίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

H επίσκεψη γίνεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και της συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στην Άγκυρα στις 3 μ.μ. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών

της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ακολούθησε η υποδοχή του από τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Στην ατζέντα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και μετά δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα σε έναν χρόνο. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, ενώ στις 17:15 οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να υπογραφούν δύο νέες συμφωνίες: η πρώτη αφορά τη συνεργασία στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση τη συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις. Η δεύτερη αφορά στη συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των ιατρικών επιστημών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι θα ανακοινωθεί και η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που υπενθυμίζεται πως είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα.

Εικόνες από την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη στην ΑγκυραΑναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα
14:55 Άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα15:30 Yποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Τούρκο πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο15:45 - 16:30 Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης του Έλληνα πρωθυπουργού με Τούρκο πρόεδρο (1+2)16:30 - 17:15 Διευρυμένες συνομιλίες (1+10)17:15 - 17:45 Δηλώσεις στον Τύπο18:00 - 19:15 Επίσημο δείπνο19:45 Αναχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού από την ΆγκυραΠαρών στο δείπνο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρών στο δείπνο θα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε o πρόεδρος Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες. Συνολικά από ελληνικής πλευράς στο δείπνο θα είναι παρόντες οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης, Άννα Μαρία Μπούρα, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης, ο επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, και από το πρωθυπουργικό γραφείο η σύμβουλος Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, καθώς και ο εκτελών χρέη διερμηνέα, πρέσβης Μύρων Νικολαΐδης.

«Ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και υπογραφή συμφωνιών

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα πραγματοποιείται με αισιοδοξία για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου μήνα και εγρήγορση ως προς τα ζητήματα που μπορεί να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Περί Φιλίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί, ενώ θα επιβεβαιώσουν με τη συνάντησή τους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί στο ανώτατο επίπεδο και υπάρχει η πρόθεση αυτό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στην Άγκυρα θα υπογραφούν νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τη δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τη συνεργασία στην Πολιτική Προστασία και την Υγεία.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της Μονής της Χώρας και των Πάρκων στο Αιγαίο

Στη σημερινή συνάντηση υπάρχουν και «αγκάθια». Από τη μία, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια αχρείαστη πρόκληση και το θέμα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός.
Το δεύτερο ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα δεν είναι άλλο από τα θαλάσσια πάρκα που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παρέμβαση σε θέματα κυριαρχίας. «Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της», είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν», όμως χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγούν τις δύο χώρες σε κρίσεις. «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος επενδύοντας στη θετική ατζέντα», όπως περιγράφουν τη στρατηγική της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφθασε, Άγκυρα, Μητσοτάκης -Σε, Ερντογάν -Οι,efthase, agkyra, mitsotakis -se, erntogan -oi