Έρευνα: Πάνω από 8 στους 10 οδηγούς στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το κινητό τους καθώς οδηγούν
H απόσπαση προσοχής στην οδήγηση αποτελεί τη βασική αιτία για 2,5 εκατομμύρια ατυχήματα και χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως ετησίως.
Αυτό ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Wakefield Research, ενώ το αμερικανικό site που συγκρίνει των τιμές των ασφαλειών στα αυτοκίνητα «carsurance» εκτιμά πως καθημερινά 1.000 άνθρωποι τραυματίζονται σε τροχαία από την ίδια αιτία.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως η απόσπαση προσοχής
Το 15ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για την υπεύθυνη οδήγηση το 2024 έχει καταγράψει την πρωτιά των Ελλήνων στη χρήση κινητού ανάμεσα στις 11 χώρες όπου έγινε η έρευνα. Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες και τις Ελληνίδες οδηγούς (81%) παραδέχονταν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους ή το gps τους καθώς οδηγούν. Ποσοστό 72% παραδέχθηκε επίσης πως μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί, ενώ το 55% μιλάει μεν στο τηλέφωνο αλλά με bluetooth. Επίσης το 47% ρυθμίζει το gps του ενώ οδηγεί με το 12% να αναφέρει πως την ώρα που οδηγεί χρησιμοποιεί το κινητό του για να δει ταινία ή βίντεο.
Η έλλειψη προσοχής αναγνωρίζεται συνολικά ως σημαντικότερη αιτία δυστυχημάτων στον δρόμο από το 51% των οδηγών. Στην Ελλάδα, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί τη βασική αιτία δυστυχημάτων (59%), με την απόσπαση προσοχής στην οδήγηση να καταλαμβάνει την 2η θέση με ποσοστό 53% και ακολουθούν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (42%) και η κούραση- υπνηλία (3%).
Στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σύντομα θα εφαρμοστεί νέος νόμος που δεν θα επιτρέπει στους οδηγούς να κρατούν κινητό ή άλλη συσκευή, ενώ οδηγούν σε αυτοκινητόδρομο. Δεν επιτρέπεται να πιάνουν κινητό ή άλλες συσκευές ούτε ακόμη και αν είναι σταματημένοι στην κίνηση ή σε κόκκινο φανάρι, ενώ τα hands free επιτρέπονται.
Στον Καναδά η αστυνομία της πόλης Kingston υιοθέτησε μια πρακτική που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει drone πάνω από τρεις μεγάλες οδικές διασταυρώσεις και να βλέπει πόσοι οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τους.
Στην Ελλάδα ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όποιον μιλάει στο κινητό του όταν οδηγεί. Την πρώτη φορά που οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα πιάνουν κάποιον να οδηγεί με το κινητό στο χέρι, το πρόστιμο θα είναι 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες. Αν το επαναλάβει δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο φθάνει τα 1.000 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, ενώ αν υπάρξει νέα υποτροπή τότε ο οδηγός θα δέχεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και το δίπλωμα θα αφαιρείται για 1 χρόνο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στους ελέγχους της Τροχαίας και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Όπως υπογράμμισε ότι, «σε όλες οι περιοχές εφαρμόζεται ο νόμος- και πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο νόμος δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται λίγο. Και μακάρι, ειλικρινά μακάρι, να μπορέσουμε να βρούμε δυνάμεις, ούτως ώστε σε όλη την Αττική, σε όλη την Ελλάδα, η κίνηση στους δρόμους να είναι υποδειγματική».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις παρασύρεις πεζών, που έχουν αυξηθεί πολύ, και αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των τροχαίων του τετραμήνου, σημειώνοντας το μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας των οδηγών. «Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο έχουμε περίπου 2.300.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα. Είναι πρωτοφανή νούμερα αυτά. Οι παραβάσεις είναι 503.630. Δηλαδή, 1 στους 4 είναι παραβατικός, ενώ έχουν αυξηθεί πολύ και τα αυτόφωρα για τροχονομικές παραβάσεις», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, προσέθεσε ότι μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των καμερών στους δρόμους του λεκανοπεδίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στην πώληση το θρυλικό σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην οδό Στησιχόρου - Το ιλιγγιώδες ποσό πώλησης
- Επιστροφή δώρων σε δημόσιο και συνταξιούχους προκαλεί νέο δημοσιονομικό πονοκέφαλο – Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση
- Αναζητείται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο πλαίσιο του αυτοφώρου
- Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ – Τι αλλάζει στους ελέγχους
- Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Αναβάλλεται το μπάσκετ της Τετάρτης μετά το χάος στο ΣΕΦ - Μαρινάκης: Ακόμα και οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αν δεν βρεθεί λύση
- «Βράχος» η δασκάλα του 9χρονου – Τον επισκέπτεται καθημερινά στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
- Πανελλήνιες 2025: Πλάτωνας, Ξενοφώντας και… Όργουελ στα Αρχαία, δύσκολα τα Μαθηματικά, απαιτητική η Βιολογία – Οι απαντήσεις στα θέματα
- Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Η Μακεδονία γκρεμίζει τον Μητσοτάκη
- Δίχρονο αγόρι έγινε το νεότερο μέλος της Mensa
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Αυτοκτονία στην Αμφιλοχία: Το σπαρακτικό σημείωμα που άφησε ο 36χρονος αυτόχειρας στη μητέρα του
- Σύμφωνα με ψυχολόγο: Οι 2 λέξεις που ανεβάζουν αμέσως τη διάθεση σε όποιον νιώθει πεσμένος
- Η Γη της Ελιάς: Αχτίδα φωτός για τον Στάθη -Ο Παρασκευάς ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκισή του
- Συναντήσεις Γεραπετρίτη με τον Αλβανό και τον Ισπανό ΥΠΕΞ
- Η Κιμ Καρντάσιαν δείχνει την ντουλάπα της -Δείτε πώς μοιάζει [εικόνες]
- Έρευνα: Πάνω από 8 στους 10 οδηγούς στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το κινητό τους καθώς οδηγούν
- Το ένα και μοναδικό ζώδιο που θα βιώσει σημαντικές αλλαγές στις αρχές Ιουνίου
- Γρεβενά: Αρκούδα περιφέρεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης [βίντεο]
- Το Instagram της Uniqlo γέμισε Ελλάδα -Η καμπάνια με φόντο τις ομορφιές της Αθήνας και των Κυκλάδων
- Μηδενική ανοχή από την κυβέρνηση και στο μπάσκετ μετά τις απαράδεκτες σκηνές στο ΣΕΦ -Αναμένονται ανακοινώσεις Π. Μαρινάκη

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Έρευνα: Πάνω από 8 στους 10 οδηγούς στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το κινητό τους καθώς οδηγούν
- Γρεβενά: Αρκούδα περιφέρεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης [βίντεο]
- Πανελλήνιες 2025: Μηδενίστηκαν δύο γραπτά στο Ηράκλειο εξαιτίας κινητού
- Σύμφωνα με ψυχολόγο: Οι 2 λέξεις που ανεβάζουν αμέσως τη διάθεση σε όποιον νιώθει πεσμένος
- Αναζητείται να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
- Αυτό είναι το νέο πρόστιμο για όσους τρέχουν με πάνω από 200 χλμ./ώρα -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
- Αναβάλλεται ο τελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ -Στο τραπέζι και η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος
- Η Γη της Ελιάς: Αχτίδα φωτός για τον Στάθη -Ο Παρασκευάς ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκισή του
- Αυτοκτονία στην Αμφιλοχία: Το σπαρακτικό σημείωμα που άφησε ο 36χρονος αυτόχειρας στη μητέρα του
- Το ένα και μοναδικό ζώδιο που θα βιώσει σημαντικές αλλαγές στις αρχές Ιουνίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για Μονή Σινά: «Σε εξέλιξη σχέδια ανατροπής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με στόχο τη δήμευση της περιουσίας της»
- Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο σπίτι σου Ελύτη - Συναυλία, «Βγες για λίγο στο μπαλκόνι»
- Καταγγείλετε τις παρατυπίες στις παραλίες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματά σας
- Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού: Αυστηρό τελεσίγραφο από την κυβέρνηση
- Πετρούνιας: Ο αθλητισμός ενώνει, δεν χωρά η πολιτική στον αθλητισμό
- Η μικρή Μαρία μας χρειάζεται - Έκκληση για βοήθεια από την οικογένειά της
- Η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης
- Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας και απειλεί με μέτρα υπεράσπισης των συμφερόντων της
- Την ενοχή 7 ατόμων για τις υπερκοστολογήσεις 32 εκατ. ζητά η εισαγγελέας
- ΣτΕ: Αίτηση ακύρωσης αποφάσεων για την ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας