Εντυπωσίασε το τριπλό ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στου Γουδή -Πώς εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο ο Θ. Κολυδάς

Το απόγευμα της Δευτέρας (13/5), μετά τη νεροποντή, ένα τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στου Γουδή. Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στο «Χ» ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο.

Σχολιάζοντας την εικόνα με το τριπλό ουράνιο τόξο που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο Βαγγέλης Μουχάκης, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει στην ανάρτησή του ότι από πίσω φαίνεται

ο Υμηττός και ότι το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά από τις 17:58 έως τις 18:02.

Υπενθυμίζεται πως και στις 28 Μαρτίου 2023 ένα τεράστιο και ιδιαίτερα έντονο ουράνιο τόξο, διπλό όμως τότε, είχε κάνει την εμφάνισή του στην Αττική, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, ωστόσο η εικόνα με το χθεσινό, τριπλό ουράνιο τόξο είχε έναν λόγο παραπάνω να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα.

Η εξήγηση Κολυδά για το τριπλό ουράνιο τόξο

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο, μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο», σημειώνει στη ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ.

«Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τις αντανακλάσεις μέσα στο ίδιο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα τόξα, οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο, πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο. Ωστόσο, σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου, το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, όπως πολύ δύσκολα θα το εντοπίσετε και εσείς στην παραπάνω φωτογραφία (φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση που έγινε)» προσθέτει.

«Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά των χρωμάτων στο δευτερεύον ουράνιο τόξο είναι αντεστραμμένη. Έτσι, ο παρατηρητής βλέπει πρώτα το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο, ενώ το δεύτερο ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10 μοίρες πάνω από το πρώτο. Τα χρώματα στο δεύτερο ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένα, επειδή περισσότερο φως διαφεύγει μετά από δύο αντανακλάσεις από ό,τι διαφεύγει από μια. Επίσης το δευτερεύον ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στον ουρανό. Είναι σχεδόν δύο φορές φαρδύτερο από το πρωτεύον ουράνιο τόξο», καταλήγει στο κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, τον οποίο παραθέτει στην ανάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εντυπωσίασε, Γουδή -Πώς, Κολυδάς,entyposiase, goudi -pos, kolydas