Π. Μαρινάκης: Δεν θα βιαστούμε για την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών -Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ

«Κάθε πράξη του διαλόγου επιβεβαιώνει, παρά τις σαφέστατες διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, ότι ο διάλογος έχει μόνο θετικά και για τις δύο χώρες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Μιλώντας στην εκπομπή Livenews του Mega, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στην Άγκυρα, επισήμανε ότι «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό»,

ωστόσο τόνισε ότι μέσω του διαλόγου «ακούγονται οι θέσεις μας» σε πολύ κρίσιμα ζητήματα. «Ακούστηκε καθαρά η ελληνική θέση, η αλήθεια για τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλήνων στη Θράκη που είχε ακουστεί και στην Αθήνα, ακούστηκε και στην Άγκυρα. Ακούστηκε καθαρά η ελληνική και όχι μόνο ελληνική αλλά, η θέση που υιοθετεί και η χώρα μας για την τρομοκρατική Χαμάς. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός το είπε από την αρχή, «ξέρω ότι διαφωνούμε», απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν. Ανταπάντησε, όπως αναμενόταν να έχει διαφορετική άποψη η Τουρκία, επανέλαβε ξανά τη διαφωνία ο Πρωθυπουργός. Ακούστηκε και η ελληνική θέση για τη Μονή της Χώρας και αποδεικνύεται και από την ομιλία του Ερντογάν ότι ετέθη, όπως είχε καθήκον να κάνει και όπως είχε πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, και στην διμερή συνάντηση».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «αυτοί οι οποίοι λένε, να μην συνεχιστεί ο διάλογος ή να ακυρωθεί μία συνάντηση, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: τι θα κερδίσουμε με μία τέτοια ακύρωση» για να προσθέσει: «Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και ειδικά στην διαφορά μας με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς Δικαίου».

«H Ελλάδα έχει κερδίσει από το διάλογο. Γιατί; Δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από την διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν τα έχει βάλει καν στο τραπέζι, δεν τα διαπραγματεύεται, και παρά τα αντιθέτως λεχθέντα τις τελευταίες μέρες, όλοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν. Ουδέποτε ούτε ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός, και διαχρονικά κανένας Πρωθυπουργός δεν θα τα έβαζε στο τραπέζι. Και το ξαναλέω είναι απτά τα οφέλη» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης αν και ρπόσθεσε ότι «δεν έχουμε αυταπάτες, δεν είναι κοντά η μέρα που θα φθάσουμε σε σημείο να ξεκινήσουμε, από ότι φαίνεται, την επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το επιδιώκουμε, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα, δεν ξέρω αν είναι μικρός ή μεγάλος. Το μεγαλύτερο όφελος του διαλόγου είναι η διατήρηση του».

Μαρινάκης: Απαράδεκτη και ανιστόρητη η δήλωση της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Αναφερόμενος στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «απαράδεκτη, καταδικαστέα και ανιστόρητη δήλωση» από τη νέα πρόεδρος, που «είναι αντίθετη και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο Σύνταγμα της χώρας».

Ο Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι:

«Πρώτον εμείς είχαμε την ίδια θέση από την αρχή, ήταν ξεκάθαρη, ήμασταν αντίθετοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασκήσαμε όλα τα θεσμικά εργαλεία για να αποτραπεί η ψήφισή της. Ο πρωθυπουργός είχε προετοιμάσει τους Έλληνες πολίτες όμως πως θα τηρήσει την συμφωνία εάν εκλεγεί. Εξαρτάται πλήρως η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας από την τήρηση των συμφωνηθέντων. Πάνω από όλα είναι τα συμφέροντα της χώρας» για να τονίσει: «Δεν θα μπούμε σε μικροκομματική αντιπαράθεση όπως κάνει η αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Ως προς την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία που δεν έχουν έρθει ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή και η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε:

«Γεννά πάρα πολύ μεγάλες απορίες, πως γίνεται να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο, που τη στιγμή που η άλλη πλευρά κάνει τέτοιες ανιστόρητες και εκτός συμφωνηθέντων δηλώσεις, έχει τέτοια σπουδή για την ψήφιση των μνημονίων» για να σημειώσει: « Αυτοί που βιάζονταν για τα μνημόνια, δεν μας απαντούν, θα ήταν καλύτερα όταν η άλλη χώρα δεν δέχεται ούτε τα βασικά της συμφωνίας που εκείνοι ψήφισαν, εμείς να έχουμε φτάσει στο τέλος, να τα έχουμε κάνει όλα; Άρα θα ήταν καλύτερο;».

Επί της ουσίας της κριτικής, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε: «Προφανώς θα περιμένουμε. Δεν θα βιαστούμε. Εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες. Δεν είμαστε πρόθυμοι τη μέρα που προσβάλλεται η ιστορία μας, όπως νοιάζει την αντιπολίτευση να υπογράψουν τα πάντα».

Για να καταλήξει: «Η Ελλάδα έδειξε τη δύναμή της, παρενέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρενέβη ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού με την αντίστοιχη έστω, είναι μια κίνηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ναι, να φτάσουμε στο τέλος αυτού του βιβλίου, να βρεθούμε στην ίδια σελίδα, αλλά η Βόρεια Μακεδονία, δεν έχει καν γυρίσει την πρώτη σελίδα. Δεν θα τρέξουμε εμείς πιο γρήγορα από τους γείτονες μας».

Δείτε την συνέντευξη ην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στον Τηλεοπτικό Σταθμό Mega

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «ανακάλυψε ένα νέο αφήγημα για να δικαιολογήσει την στάση της ΝΔ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας», ότι «η κυβέρνηση στηρίζει μεν απόλυτα την Συμφωνία, αλλά δεν φέρνει τα τρία μνημόνια στη Βουλή προς ψήφιση γιατί… δεν είναι η κατάλληλη ώρα». «Ξεστόμισε μάλιστα πως μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης θα φανούν ως… επισπεύδοντες φέρνοντας τα μνημόνια για ψήφιση…», προσθέτει.

Για να καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ότι «η αναβλητικότητα του κ. Μητσοτάκη και η προσπάθεια του να μην δυσαρεστήσει την ακραία δεξιά έχει πλέον κουράσει».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα