Χαμηλές οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ -Κίνας για τους δασμούς στην Ελβετία -Τι γράφει το Politico
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι οι υψηλοί δασμοί που έχει επιβάλει στην Κίνα ενδέχεται σύντομα να μειωθούν.
Ωστόσο, αυτό, σύμφωνα με το Politico, δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Η φαινομενική πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο 80% ήρθε ενώ καθώς ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Τονίζει επίσης ότι ειδικοί σε θέματα Κίνας δεν περιμένουν ο Αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ, ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης στις συνομιλίες στην Ελβετία, να κάνει άμεσες παραχωρήσεις. Η Κίνα δεν είναι πιθανό να σπεύσει προς κάποια συμφωνία, καθώς αξιολογεί τι θέλει τελικά η κυβέρνηση Τραμπ και πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, γράφει το Politico. «Πιθανότατα βρίσκεται κυρίως σε φάση ακρόασης και θα μεταφέρει όσα ακούσει στον Πρόεδρο Σι», δήλωσε ο Κρίστοφερ Άνταμς, πρώην ανώτερος συντονιστής για ζητήματα Κίνας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι έχουν εξετάσει διάφορες επιλογές και σενάρια, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη εξουσία να λάβει αποφάσεις επί τόπου», συνέχισε.
Βλέπουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσειςΟι σύμμαχοι του Τραμπ παραδέχονται ότι η πρόταση του για μείωση των δασμών είναι κυρίως συμβολική, αλλά υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ευρύτερη ύφεση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ωστόσο, επιχειρηματίες, νομοθέτες και οικονομολόγοι προειδοποιούν ήδη ότι ακόμη και αν σημειωθεί κάποια πρόοδος αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι αρκετά γρήγορη για να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανήλθε σε 582,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, συμπεριλαμβανομένων 439,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές. Οι κλιμακούμενοι δασμοί του Τραμπ έχουν ουσιαστικά σταματήσει τις αποστολές από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας εταιρείες παιχνιδιών, οικιακών ειδών, εργαλείων και ρούχων να αυξήσουν τις τιμές. Ήδη, οι όγκοι διακίνησης στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής έχουν μειωθεί, περιορίζοντας τις εισαγωγές στη χώρα και περιορίζοντας τον όγκο των εξαγωγών των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ζημιές, συνεχίζει το Politico και φέρνει ως παράδειγμα τους λιανοπωλητές που κανονικά αυτή την εποχή του έτουςπρομηθεύονται αποθέματα για τις φθινοπωρινές εκπτώσεις ενόψει της επιστροφής στα σχολεία, και καθυστερούν τώρα τις σχετικές αποφάσεις, καθώς εξετάζουν αν θα μπορέσουν να καλύψουν τις παραγγελίες εν μέσω της διακοπής του εμπορίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι, επίσης, αναμένουν αυξήσεις τιμών μέχρι τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου, καθώς τα αποθέματα που είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν οι επιχειρήσεις πριν την επιβολή των δασμών αρχίζουν να εξαντλούνται.
Ανυποχώρητη η ΚίναΟι συζητήσεις αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν μόνο την αρχή σε μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, τονίζει το Politico. «Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι μας χρειάζονται περισσότερο από όσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Και νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι εξίσου πεπεισμένοι ότι τους χρειαζόμαστε περισσότερο από όσο μας χρειάζονται αυτοί», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ράινς, πρώην ανώτερος αξιωματούχος εμπορίου των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Αυτή δεν είναι μια άποψη που σε οδηγεί σε μια λύση πολύ γρήγορα».
Αυτό καθιστά τη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου περισσότερο μια ανταλλαγή θέσεων που μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες μελλοντικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει σχετικά με την Κίνα ότι «παραμένει ανυποχώρητη στη θέση ότι είναι πρόθυμη να περιμένει το τέλος της θητείας του Τραμπ, πιστεύοντας πως μπορεί να αντέξει την οικονομική επιβράδυνση λόγω των δασμών περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι καταναλωτές είναι ήδη δυσαρεστημένοι από τον υψηλό πληθωρισμό μετά την πανδημία Covid-19 και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες».
«Το να πιέζουμε ή να εξαναγκάζουμε την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο απλά δεν λειτουργεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν. «Θα διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα νόμιμα συμφέροντά μας και θα τηρήσουμε τη διεθνή νομιμότητα και δικαιοσύνη».
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Πωλητήριο» σε μεγάλη εταιρεία - Ποιοι οι υποψήφιοι αγοραστές
- Ελληνικό: Η Βουλγάρα, οι μπράβοι και το κινητό που ενεργοποιήθηκε μετά... θάνατον
- Δάκρυσαν και οι... πέτρες στο Μόναχο στο «αντίο» του Τόμας Μίλερ - Βίντεο, φωτογραφίες
- Τραγωδία στη Νάξο: Απαγχονισμένος στο σπίτι του βρέθηκε 59χρονος υπάλληλος του Δήμου
- Πένθος για τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γιουρμετάκη - Πέθανε η σύζυγός του σε ηλικία 66 ετών
- Θρίλερ στο Ελληνικό: Γιατί ενημερώθηκε το Ανθρωποκτονιών για τους τρεις περίεργους θανάτους - Που στρέφονται οι έρευνες
- Εμμανουήλ Καραλής: Παντρεύεται το 2026 την σύντροφό του, Αναστασία Μαγαλιού
- Εκλογές στην Αλβανία: Ράμα και Μπερίσια διεκδικούν την πρωθυπουργία – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
- Κώστας Μαρτάκης για Ηλία Ψινάκη: «Αυτό ήταν ουσιαστικά η ρήξη στη συνεργασία μας»
- Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο - Δείτε φωτογραφίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Αυτό το σημείο στο σπίτι, μπορεί να είναι 75 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας σας
- Αλλάζει ο καιρός την Κυριακή: Η εβδομάδα θα «είναι περισσότερο βροχερή και συννεφιασμένη παρά καλοκαιρινή»
- Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: Ανεπίτρεπτη κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, πρέπει να αλλάξει άμεσα
- Ελ Σαλβαδόρ: Ο Ναγίμπ Μπουκέλε αρνείται ότι διαπραγματευόταν με συμμορίες που τον βοήθησαν να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας
- Σπάνια κοινή εμφάνιση για δύο nepo babies: Η σχέση της κόρης του Μπιλ Γκέιτς με τον εγγονό του Πολ ΜακΚάρτνεϊ
- Όσα συμβαίνουν στο σώμα σας όταν τρώτε μια χούφτα καρύδια κάθε μέρα
- «Σείστηκε» η «Allianz Arena» στο αντίο του Μίλερ
- Ο Βόλος πέρασε εμφατικά από το Αγρίνιο και «ρίχνει» την Athens Kallithea
- Αυτό το περίεργο κόλπο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος της πτήσης
- Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση της Δύσης για εκεχειρία 30 ημερών, αλλά «έχει τη δική της θέση»

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Χαμηλές οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ -Κίνας για τους δασμούς στην Ελβετία -Τι γράφει το Politico
- Ελ Σαλβαδόρ: Ο Ναγίμπ Μπουκέλε αρνείται ότι διαπραγματευόταν με συμμορίες που τον βοήθησαν να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας
- Γεμάτη η Τούμπα για το ντέρμπι με την ΑΕΚ και το αντίο του Βιεϊρίνια
- Συνεχίζονται οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Γενεύη
- «Βασίσου σε εμάς, φίλε μου»: Το βίντεο με τον θερμό εναγκαλισμό στον Ζελένσκι που ανήρτησε ο Μακρόν
- ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 104 νεκροί από τις πλημμύρες σε ένα χωριό στις όχθες της λίμνης Τανγκανίκα
- Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Ινδίας και Πακιστάν
- Αλλάζει ο καιρός την Κυριακή: Η εβδομάδα θα «είναι περισσότερο βροχερή και συννεφιασμένη παρά καλοκαιρινή»
- Ο Βόλος πέρασε εμφατικά από το Αγρίνιο και «ρίχνει» την Athens Kallithea
- Άλλο ένα βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέτρος Μολυβιάτης: Ο ευγενής μετρ της ελληνικής διπλωματίας
- Χριστίνα Κοραή: Η αδελφή μου έκανε δωρεά οργάνων και έσωσε 4 ζωές (Βίντεο)
- Ιταλία: Επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε - Άφησε ένα τριαντάφυλλο στον τάφο του Φραγκίσκου
- Θερμή υποδοχή στον Πάπα Λέοντα στην πρώτη του επίσκεψη σε ναό
- Eurovision 2025: Φήμες ότι αλλάζει ο τρόπος ανακοίνωσης των χωρών που προκρίνονται στον τελικό
- Κασσελάκης: «Θα συνεργαστούμε με την Πλεύση Ελευθερίας για το θέμα των Τεμπών»
- Οταν κοιμάται ο εγκέφαλος
- Γιώργος Σιγάλας: Η Α1 θα έχει άλλη μία δύναμη με τον Ηρακλή
- Σίσσυ Χρηστίδου – Νίκος Συρίγος ξεσπούν κατά της Άριας Καλύβα: «Ντροπή! Μηδέν σεβασμός; Είναι εκφράσεις αυτές;»
- Ηρακλής – Μέγαρα 94-75: Μπλε τρέλα στην Καρδίτσα, ο Γηραιός με θρίαμβο στην Stoiximan GBL