Politico: Ο λόγος που «καίγεται» ο Μακρόν να αναλάβει ο Ντράγκι κορυφαίο πόστο στην ΕΕ

Με το μπρα-ντε-φερ για τα κορυφαία πόστα στις Βρυξέλλες να είναι σε εξέλιξη πριν ακόμη στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να επιθυμεί διακαώς να αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι κάποια από τις επίζηλες θέσεις και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί ποια ακριβώς θα είναι αυτή.

Το ερώτημα, όπωςαναφέρει σε άρθρο του τοPolitico, είναι κατά πόσον ηΓαλλία θα υποστηρίξει μια επανεκλογήτης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνιτης Κομισιόν σε μια περίοδο που οισχέσεις

με τη Γερμανία δεν είναι στακαλύτερά του.

Ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν, ερωτηθείς κατά πόσον το Παρίσι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν απάντησε με νόημα ότι «η Γαλλία και οποιοσδήποτε στο προεδρικό περιβάλλον θα ήθελαν έναν ρόλο για τον Ντράγκι», μολονότι πηγές από το περιβάλλον του είχαν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιταλικά ΜΜΕ,  αλλά και το πρακτορείο Bloomberg, έχουν γράψει στο πρόσφατο παρελθόν για παρασκηνιακές κινήσεις του Μακρόν να προωθήσει τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ στην ηγεσία της Κομισιόν, αλλά ήταν η πρώτη φορά που Γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε δημοσίως τη στήριξη στον τεχνοκράτη Ντράγκι.

Γιατί «καίγεται» οΜακρόν να αναλάβει κορυφαίο πόστο οΝτράγκι

Το Παρίσι είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο με τον Ντράγκι, «ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά με τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις, την Κίνα και τις ΗΠΑ», αναφέρει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον Γάλλοευρωβουλευτή της παράταξης Μακρόν, οΝτράγκι «διαθέτει την αξιοπιστία ναπροσπαθήσει και να πείσει [άλλες χώρες]για την ικανότητα για μακροπρόθεσμεςεπενδύσεις και την ανάγκη για κοινέςεπενδύσεις, κάτι που συνιστά μια τεράστιαπρόκληση»,

Τα αγκάθια

Το πρόβλημα για τον Μακρόν με τηνπροώθηση του Ντράγκι -ειδικά στο τιμόνιτης Κομισιόν - έγκειται στη δυσκολία ναπείσει άλλες χώρες, και θα πρέπει νασυνάψει μια μεγάλη πολιτική συμφωνίαμε Ευρωπαίους ηγέτες από το ΕΛΚ της φονντερ Λάιεν και με τον συμπατριώτη της,Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Θα χρειαστεί βέβαια και τη συγκατάθεσητης ακροδεξιάς Ιταλίας πρωθυπουργούΤζόρτζια Μελόνι, η οποία μάλλον θααποδεχθεί τα πλεονεκτήματα που θα έχειγια τη Ρώμη η ανάθεση σε έναν συμπατριώτητης των ηνίων της ΕΕ, μολονότι ο 76χρονοςΝτράγκι δεν είναι προφανής πολιτικόςτης σύμμαχος.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τη Μελόνι από την προώθηση του Ντράγκι σε κορυφαίο πόστο στην ΕΕ, θα ήταν -όπως έγραψε τον περασμένο μήνα η ιταλική εφημερίδα La Stampa -, ότι θα έφευγε από τη μέση ο άνθρωπος που παραμένει στις δημοσκοπήσεις πρώτη επιλογή των Ιταλών για το τιμόνι μιας πιθανής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Το μειονέκτημα θα ήταν ότι δεν θα μπορούσε η Μελόνι να διεκδικήσει για τον επί σειράν ετών συνεργάτη της, Ραφαέλε Φίτο, μια σημαντική θέση μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

O Κανφέν παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο Politico ότι «δεν είναι εύκολος δρόμος» η προώθηση μιας υποψηφιότητας Ντράγκι τόσο για την ηγεσία της Κομισιόν όσο και για τη διαδοχή του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – πόστο που εποφθαλμιούν οι Σοσιαλιστές και η Γαλλία θα έπρεπε να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν κάποιο άλλο εξίσου σημαντικό ρόλο ως αντάλλαγμα.

Οι προτεραιότητες του Ελυζέ

Η Γαλλία γνωρίζει ότι τη συμφέρει να μην αποδεχθεί ως δεδομένη μια επανεκλογή της Φον Ντερ Λάιεν κι ακόμη κι αν αποδειχθεί ανέφικτη τελικά μια συμφωνία για τον Ντράγκι, θέλει να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την μοιρασιά των κορυφαίων πόστων. Όπως εξηγεί το Politico, η προτεραιότητα της Γαλλίας -ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το κορυφαίο πόστο, είναι η δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει την πολιτική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την προστασία του ανταγωνισμού πιθανώς μέσω ενός νέου εκτελεστικού αντιπροέδρου, που θα χρησιμοποιούσε το Παρίσι για να προωθήσει την ατζέντα του για την τόνωση των εγχώριων μεγάλων βιομηχανιών, μια αμυντική εμπορική πολιτική και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις. Κι ο Ντράγκι θα ανταποκρινόταν σε έναν τέτοιο ρόλο ως ειδικός, με τον οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί η Γαλλία.

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει την πιο ελεύθερη διακίνηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων στην ΕΕ, αλλά προσκρούει στην αντίδραση της Γερμανίας κι άλλων κρατών μελών. Ο Ντράγκι, ωστόσο, θα μπορούσε να τη βοηθήσει να επικρατήσει σε αυτή την αναμέτρηση, όπως δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής και έμπιστος του Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Μακρόν, Ντράγκι,Politico, makron, ntragki