H Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει μονομερώς τα σύνορά της με Λιθουανία και Φινλανδία στη Βαλτική!

Οι Αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να αλλάξουν μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Λιθουανία και Φινλανδία στη Βαλτική Θάλασσα.

Ολα αυτά σύμφωνα με προσχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, που δημοσίευσε χθες το βράδυ στο Διαδίκτυο το Κρεμλίνο, όπως αναφέρουν οι Moscow Times και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Tο προσχέδιο αυτό με ημερομηνία 21 Μαίου, που ετοίμασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και δημοσιεύτηκε την

ώρα που οι δυνάμεις της Μόσχας ξεκινούσαν στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέρει ότι η Ρωσία προτίθεται να ανακηρύξει ως δικά της μέρος των υδάτων στο ανατολικό τμήμα του Φινλανδικού Κόλπου και την περιοχή κοντά στις πόλεις Μπαλτιίσκ και Ζελενογκράντσκ στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ. «Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο σχεδιάζει η Ρωσία την αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων στη Βαλτική

«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

Το υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολόγησε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από τορωσικό σχέδιο διατάγματος γιατί τασύνορα θα πρέπει να διευθετηθούν, τοπώς ακριβώς θα διευθετηθούν και ποιεςδιαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλακράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Λιθουανία καταγγέλλει τη Ρωσία γιααπόπειρα εκφοβισμού

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ρωσίας ως σκόπιμη, στοχευμένη πρόκληση με στόχο τον εκφοβισμό γειτονικών χωρών της και των πληθυσμών τους.

«Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η επιθετική,αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας συνιστάαπειλή για την ασφάλεια γειτονικών τηςχωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της»,ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα,σημειώνοντας ότι θα καλέσει τον Ρώσοπρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις κιότι το Βίλνιους θα συντονίσει τηναπάντησή του με τους εταίρους του.

H αντίδραση τηςΦινλανδίας στα ρωσικά σχέδια

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικώντης Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν υπογράμμισεπως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί μετη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο τηςΘάλασσας, η οποία «περιέχει πρόνοιεςγια τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνώνπαράκτιων χωρών, περιλαμβανομένης τηςαναθεώρησής τους.

Εικάζουμε ότι η Ρωσία, ως μέλος της Σύμβασης, θα ενεργήσει αναλόγως. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η πρόκληση σύγχυσης συνιστά άσκηση υβριδικής επιρροής. Η Φινλανδία δεν θα περιέλθει σε σύγχυση», τόνισε η Βαλτόνεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Λιθουανία, Φινλανδία, Βαλτική,rosia, lithouania, finlandia, valtiki