Συναγερμός για τη φέτα
Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με τη χώρα μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν από σοβαρούς περιορισμούς στον κτηνοτροφικό τομέα -πιθανώς και πριν από ένα lockdown- την ώρα που το 6% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου έχει ήδη οδηγηθεί σε σφαγή. Κτηνοτρόφοι και ενώσεις προειδοποιούν, μέσω της Realnews, για μια επιδημιολογική κρίση που δεν αφορά,
Τρανταχτό παράδειγμα είναι η ελληνική Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) φέτα, ενός προϊόντος «πρεσβευτή» της χώρα μας στο εξωτερικό, με την επιτυχημένη συνταγή της να βασίζεται αποκλειστικά στο γάλα από ελληνικά αιγοπρόβατα. Υπό αυτό το πρίσμα, αν δεν ανατραπεί η κατάσταση, εκτιμάται ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για τη φέτα που αποτελεί αγορά αξίας 1 δισ. ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις και προβλήματα στη διαθεσιμότητα και στις εξαγωγές της.
Ασφαλής αλλά… λίγη
Η κατανάλωση προϊόντων από τα ζώα με ευλογιά είναι απολύτως ασφαλής για τον άνθρωπο. Η παραγωγή αυτών των προϊόντων όμως, όπως είναι η φέτα, αναμένεται να είναι μειωμένη. Βάσει εκτιμήσεων από τους εκπροσώπους του κλάδου, η μείωση στην παραγωγή γάλακτος για το 2025 προβλέπεται στο 10% με 15% και στο κρέας πάνω από 30%. Ειδικά για τη φέτα που εξάγεται μαζικά στο εξωτερικό αποφέροντας έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ η μείωση της παραγωγής θα δημιουργήσει πιέσεις στο εισόδημα πολλών παραγωγών αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρει αποκλειστικά στην «R», o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος: «Η κατάσταση φαίνεται να παίρνει επικίνδυνη τροπή, με τα έως τώρα δεδομένα να μαρτυρούν ότι ο έλεγχος έχει χαθεί. Ωστόσο, επειδή η γαλακτοπαραγωγή συνήθως πραγματοποιείται τους χειμερινούς μήνες υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Όσο η κατάσταση συνεχίζεται, δυστυχώς, δυσφημίζουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 65% της φέτας που παράγεται στην Ελλάδα εξάγεται στο εξωτερικό. Και μπορεί η ασθένεια να μην μεταφέρεται στον άνθρωπο, αλλά υπάρχουν προκαταλήψεις από χώρες κάποιες χώρες, όπως είναι η Αυστραλία, η ΗΠΑ και ο Καναδάς, που έχουν απαγορευτική οδηγία και για τις χώρες που πλήττονται από ευλογιά και έχουν εμβολιάσει τα ζώα τους. Οπότε στη περίπτωση που εμβολιαστούν τα ελληνικά αιγοπρόβατα όπως αιτούνται ορισμένοι κτηνοτρόφοι τότε, από τον εξαγωγικό μας χάρτη θα χάσουμε τις χώρες εκτός ΕΕ που αντιστοιχούν στο 20% των εξαγωγών μας, ποσοστό που δεν είναι καθόλου αμελητέο». Συνεπώς, η σημερινή κρίση απειλεί να προκαλέσει έλλειμμα πρώτης ύλης, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής, δυσκολίες στις εξαγωγές, αλλά και δυνητική απώλεια μεριδίου αγοράς σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι ανταγωνιστές αναζητούν ευκαιρίες να καλύψουν τα κενά με «λευκά τυριά».
Βάζουν λουκέτο
Η κρίση της ευλογιάς που έχει γονατίσει τους αιγοπροβατοτρόφους αφορά ουσιαστικά την πλήρη αλυσίδα αξίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ναι μεν οι τυροκομικές μονάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις πρώτης ύλης (σε μεταγενέστερο βαθμό), αλλά και η αγορά κρέατος θα πληγεί σημαντικά. «Οι δυσκολίες στο κρέας είναι ήδη ορατές. Από τις συναντήσεις με κτηνοτρόφους προκύπτει ότι πολλοί αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις μονάδες τους» εξηγούν στελέχη της αγοράς κρέατος, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο τιμών: «ήδη βλέπουμε τα αμνοερίφια να παίρνουν την ανιούσα. Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να αγγίξουν τις τιμές του μοσχαρίσιου».
Οπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, η εκτίμηση είναι ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τις 300.000 ζώα τα οποία θα έχουν θανατωθεί. «Έχουν πληγεί περίπου 1.300 οικογένειες. Ουσιαστικά είμαστε αν αναμονή της καταστροφής. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να σώσουμε ότι σώζεται. Σε αντίθετη περίπτωση ένα lockdown θα ήταν η ταφόπλακα του κλάδου», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ. Να σημειωθεί ότι τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και διάφορες ενώσεις και συνεταιρισμοί -ειδικά του τυροκομικού κλάδου- είναι αρκετά διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, επικαλούμενοι τόσο την έλλειψη επαρκών ευρωπαϊκών δεδομένων, όσο και τους περιορισμούς στις εξαγωγές φέτας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΣΕΚ Σάκης Λουκμακιάς είναι στον νομό της Ξάνθης έχει χαθεί το 80% του ζωικού κεφαλαίου. «Για να καταλάβετε την καταστροφή που βιώνουμε θα σας πω μόνο ότι από τις 220 κτηνοτροφικές μονάδες, οι 200 έχουν καταστραφεί. Σε επίπεδο, δε, Περιφερειών, το 50% του ζωικού κεφαλαίου που έχει θανατωθεί ανήκει στη δική μας Περιφέρεια. Δεν περιμένουμε την καταστροφή. Την βιώνουμε ήδη» καταλήγει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ασύλληπτη τραγωδία στον Βόλο: Γιος γνωστού επιχειρηματία ο 20χρονος που κατέληξε πέφτοντας από τον φωταγωγό - Το παιχνίδι με τη μοιραία κατάληξη (Εικόνες Βίντεο)
- Έκρηξη Μικρούτσικου για Πορτοσάλτε: «Στο Σύνταγμα θα μαζευτούμε να τον φτύσουμε τον κερατά»
- Υποχώρησε το πλέξιγκλας που πάτησε και βρέθηκε στο κενό - Πώς σκοτώθηκε ο φοιτητής στο Βόλο
- Λάκης Γαβαλάς για Άννα Βίσση: «Μου έστειλε μήνυμα ότι δεν με θέλει πια για φίλο»
- 10 διάσημες Ελληνίδες που έκαναν εξωσωματική - «Έκανα 9 φορές για να τα καταφέρω»
- Τρένο παρέσυρε φορτηγάκι σε αφύλακτη διάβαση στο Σουφλί – Δείτε εικόνες
- Πάνος Ρούτσι: Ανατροπή
- Γαβαλάς για Βίσση: «Μου έστειλε μήνυμα ότι δεν με θέλει πια για φίλο μετά από αυτά που είπα»
- Πώς το παγούρι έγινε μόδα και status symbol – Μια τεράστια αγορά γεννιέται
- Βόλος: Ο 21χρονος έπεσε στον φωταγωγό προσπαθώντας να κρυφτεί- Πώς συνέβη η τραγωδία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Τρένο παρέσυρε φορτηγάκι σε αφύλακτη διάβαση στο Σουφλί – Δείτε εικόνες
- Κομισιόν σε Αυτιά: Δημιουργούμε δημογραφικό παρατηρητήριο στην Ελλάδα
- Συναγερμός για τη φέτα
- Χατζηδάκης: Σε κάποιες περιπτώσεις η στήριξη ξεπερνάει τον έναν μισθό
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός επειδή εν μέσω κορωνοϊού πήγε στο σχολείο χωρίς αρνητικό self-test
- ΒΙΝΤΕΟ – Βραβεία ΠΣΑΠΠ: Συγκλόνισε ο μικρός Μιχαήλ που νίκησε τον καρκίνο
- Τα ψηφιακά έσοδα του μαστροπού
- New York Post: Καλεί τον Τραμπ να πει «όχι» στην πώληση F-35 στον Ερντογάν – «Μην ανταμείψετε την προδοσία»
- Σαλαμίνα: Συνελήφθησαν δύο Ρουμάνοι για κατασκοπεία – Φωτογράφιζαν το Ναυτικό Οχυρό
- Ανδρέας Μικρούτσικος: Τροχαίο για τη σύντροφό του
- Τελευταία Νέα Real.gr
- Συναγερμός για τη φέτα
- Δίωξη στον 18χρονο που συνελήφθη ύστερα από καταγγελία ανήλικου για απαγωγή και ληστεία – Τι κατέθεσε ο 15χρονος στην αστυνομία
- Πέθανε ηθοποιός του Hallmark στα 35 – Διέκοψαν την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνησή του
- Η ιστορία που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία: Ενοχη η μητέρα που σκότωσε τα δυο παιδιά της και τα έβαλε σε βαλίτσες
- Νέα Αριστερά: Όταν η ανθρωπιστική δράση βαφτίζεται τρομοκρατία
- New York Post: Καλεί τον Τραμπ να πει «όχι» στην πώληση F-35 στον Ερντογάν – «Μην ανταμείψετε την προδοσία»
- Τα ψηφιακά έσοδα του μαστροπού
- Τρένο παρέσυρε φορτηγάκι σε αφύλακτη διάβαση στο Σουφλί – Δείτε εικόνες
- Χατζηδάκης: Σε κάποιες περιπτώσεις η στήριξη ξεπερνάει τον έναν μισθό
- James Van Der Beek: Η έκπληξη στην επανασύνδεση του Dawson’s Creek μετά την ακύρωση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται το «τέλος» στα φθηνά δέματα από Shein και Temu - Τι εξετάζει η Κομισιόν
- Ο Πλεύρης θέλει Άγνωστο Στρατιώτη «καθαρό» από Ρούτσι και μνημείο Τεμπών
- Επίσκεψη Φάμελλου στο ΕΕΘ – Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κυριάκο Μερελή και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής
- Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της νέας εκπαιδευτικής δομής του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΔΕΛΤΑ 360 στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Ο Πλεύρης θέλει Άγνωστο Στρατιώτη «καθαρό» από Ρούτσι και άλλα μνημεία
- Δημοσκόπηση Interview: Στο 29,7% η ΝΔ – Κέρδισε 3 μονάδες μετά τη ΔΕΘ
- Tρένο παρέσυρε αγροτικό σε αφύλακτη διάβαση στο Σουφλί
- Boυλή: ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστερά θέτουν ζήτημα ασυμβίβαστου για μέλη του ΔΣ του ΟΣΕ
- Αυτές είναι οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ το Ισραήλ έχει υπό την κατοχή του τη Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί
- Μακρόν σε Τραμπ: «Μπλοκαρισμένος από την αυτοκινητοπομπή σου» (video)



