Ο Κώστας Τσιάρας στον realfm 97,8: Τι είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Εξήγησε ότι τα στοιχεία που έχουν δώσει δεν μπορεί να αντιστοιχούν σε πραγματικά.
Οπως είπε ο κ. Τσιάρας, όσοι
«Από την μία υπάρχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η οποία κλείνει ένα πρώτο κύκλο μέσα από την δική της την έρευνα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πλέον η μη εφαρμογή αυτών των πρακτικών που έδιναν επιδοτήσεις ενδεχομένως παράνομες σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να πω ότι βλέποντας ουσιαστικά τις δηλώσεις που έγιναν για την βιολογική κτηνοτροφία ή για την βιολογική μελισσοκομία πρέπει να το πω – και το λέω για πρώτη φορά ενδεχομένως μέσα από αυτή μας την επικοινωνία- προσωπικά δεν πρόκειται να υιοθετήσω τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά προϊόντα, για την βιολογική μελισσοκομία, όπως γινόταν στο παρελθόν. Είναι αδύνατον να γίνει αυτό. Πάμε σε μία λογική εκτίμησης με αντικειμενικά κριτήρια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Οι ίδιοι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτοί», είπε ο Κώστας Τσιάρας.
Και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως οι δηλωθείσες κυψέλες για την βιολογική μελισσοκομία να μην είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η απότομη, αδιανόητη αύξηση αυτών που ζητούν να ενταχθούν στην βιολογική μελισσοκομία και πρέπει κανείς να το δει μέσα από διαφορετικές πρακτικές. Για την κτηνοτροφία ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε ότι ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος για ένα ημίαιμο ζώο είναι τα 200 κιλά και για ένα καθαροαίμο τα 350 κιλά και στην Ελλάδα ο μέσος όρος να είναι λίγο πάνω από 60 κιλά. Άρα λοιπόν όσον κι αν δεχτώ ότι κάποια ζώα παράγουν λιγότερο γάλα ή ότι ενδεχομένως υπάρχουν και απώλειες, οτιδήποτε και να δεχτώ είναι τεράστια η απόκλιση».
Επιπλέον ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα δεν θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις για την βιολογική κτηνοτροφία και την βιολογική μελισσοκομία. «Ούτως ή άλλως έχουν γίνει δηλώσεις τέτοιες που να μην μας επιτρέπουν να τις δεχτούμε. Ο λόγος για τον οποίο δεν θα πληρωθεί η βιολογική κτηνοτροφία και η βιολογική μελισσοκομία στο τέλος του μήνα σε αντίθεση με την βιολογική γεωργία είναι ακριβώς γιατί πρέπει να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι και δεν μπορεί να δεχθούμε τις εκτάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι είναι επιλέξιμες για την βιολογική κτηνοτροφία ούτε τον αριθμό των κυψελών», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν πληρώνουμε την βιολογική κτηνοτροφία και την βιολογική μελισσοκομία στο τέλος του μήνα σε αντίθεση με την βιολογική γεωργία είναι γιατί έχουν δηλωθεί εκτάσεις ή αριθμός κυψελών που είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα», διευκρίνισε ο Κώστας Τσιάρας.
Σε ερώτηση για το πώς θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεύτερον μέσα από την διαδικασία των ελέγχων που θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα αυτοί οι οποίοι τα πήραν χωρίς να το δικαιούνται. Αυτό το ξεκαθαρίζω».
Ειδικότερα για το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. εξήγησε ότι είναι διοικητικό πρόστιμο που δεν αφορά τις παράνομες επιδοτήσεις. «Τα πρόστιμα αυτό των 415 εκατ. ευρώ για το Οποίο μιλάμε δεν αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι παράνομα πήραν επιδοτήσεις αφορά σε κακή πρακτική του ΟΠΕΚΕΠΕ στον τρόπο και την διαδικασία των πληρωμών. Κι αυτά είναι πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί στα ίδια ύψη ίσως και μεγαλύτερα και στο παρελθόν, πιθανόν θα υπάρξουν και άλλα. Γιατί μπαίνουν αυτά τα πρόστιμα; Διότι παραδείγματος χάριν μέχρι σήμερα δεν είχαμε Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τα οποία ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Κώστας Τσιάρας.
Ακούστε το ηχητικό:
https://www.real.gr/wp-content/uploads/2025/06/2025-06-24-Κώστας-Τσιάρας-Στραβελάκης.mp3- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ανατριχιαστική πρόβλεψη της Τεχητής Νοημοσύνης - Πόσοι θα πεθάνουν
- Μπακάκης: «Δεν άξιζα τέτοια αντιμετώπιση» (audio)
- Ισραήλ: Τρίτο κύμα πυραύλων εκτοξεύθηκε από το Ιράν – Αναφορές για νεκρούς
- ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ..."ΠΑΡΑΣΙΤΟ" ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ;
- Εικόνες που σοκάρουν: Βία σε ζωντανή μετάδοση
- Η Σούδα θα έκλεινε μόνο στη Χώρα της Barbie
- Δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων: Αδειάζει η κλεψύδρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
- Απεργία διαρκείας στα συνεργεία αυτοκινήτων για το ψηφιακό πελατολόγιο
- Πέντε λόγοι που αυτό είναι τελικά το πιο υγιεινό φρούτο του καλοκαιριού κι ας λένε ότι έχει πολλή ζάχαρη
- Πέτυχαν πλήρη ίαση διαβήτη τύπου 1 με μία ένεση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Real.gr
- Εικόνες που σοκάρουν: Βία σε ζωντανή μετάδοση
- Μακρόν για Ισραήλ-Ιράν: Να λάβει τέλος το χάος, οι εμπλεκόμενοι να επιστρέψουν στις συνομιλίες
- Στάρμερ: Η Βρετανία δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
- ΗΠΑ: Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ για απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
- Αδίστακτο κύκλωμα: «Της έδωσες Χanax απόψε;»
- ΗΠΑ: Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά του Ιράν
- Αλεξία Κεφαλά – FY: Ολα του γάμου όμορφα
- Επιδρομές της Ρωσίας με drones, τρεις νεκροί στη βορειοανατολική Ουκρανία
- ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Μετρημένα» τα πλήγματα του Ιράν εναντίον της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Κατάρ
- Ο γγ του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Κατάρ

- Τελευταία Νέα Real.gr
- Ο Κώστας Τσιάρας στον realfm 97,8: Τι είπε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Πύρινος εφιάλτης στη Χίο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, νέα μηνύματα του 112
- Γιατί ερωτευόμαστε ανθρώπους που δεν μας αγαπούν
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κάσο
- Μόνο το 2% με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να βρει ποια είναι έγκυος σε 5 δευτερόλεπτα
- Ανάρτηση Τραμπ στο Truth Social: «Εκείνο το τέλειο χτύπημα, αργά το βράδυ, ένωσε τους πάντες»
- Ο γγ του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Κατάρ
- Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία – Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα
- Το χρυσό λουλούδι των Νηρηίδων που ρίχνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Τραμπ ανακοίνωσε «πλήρη και ολική εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τερματίζοντας τον «12ήμερο Πόλεμο»
- Η Ελλάδα βάζει πλώρη για Λιβύη – Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για την επικείμενη αποστολή Γεραπετρίτη σε Τρίπολη και Βεγγάζη
- Συνεχίζεται για 9η ημέρα η απεργία της ΠΕΝΕΝ στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία
- Μπακάκης: «Δεν άξιζα τέτοια αντιμετώπιση» (audio)
- Η ΜακΚάουαν και οι πανύψηλες αθλήτριες των Eurobasket
- ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζεται για 9η ημέρα η απεργία στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ιταλία
- Βερίκοκα οφέλη: Ένας μικρός διατροφικός θησαυρός
- Ήχησε νέο 112 στη Χίο - Μάχη με τις φλόγες δίνουν 444 πυροσβέστες και 8 εναέρια μέσα