Ζητούν εκ νέου πολιτικές δεσμεύσεις: «Σπεύδετε» για το PSI, καλεί το Eurogroup την Ελλάδα

Επίσπευση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και παρουσίαση της τελικής πρότασης μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αποφάσισε το Eurogroup, την ώρα που η λήξη του τριετούς ομολόγου, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου, πιέζει ασφυκτικά τόσο την Ελλάδα όσο επίσης και την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και τον ιδιωτικό τομέα -τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, η προώθηση του PSI,

αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση έχουν ως προϋπόθεση τη λήψη νέων μέτρων, που ήδη συζητά η Τρόικα στην Αθήνα και τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ότι θα τα ψηφίσουν και θα τα εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών έστειλαν πίσω την προσφορά των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF, ζητώντας χαμηλότερο μέσο κουπόνι για τα νέα ομόλογα. «Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που παρουσιάζεται στην προσφορά» δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι, αν προκύψουν τεχνικά ή ουσιαστικά ζητήματα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες, πρόκειται να αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group.

Παράλληλα, το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημόσιου χρέους που ετοίμασε η Τρόικα, ώστε να διασφαλιστεί ότι, το 2020, το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων, ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος.
«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν, επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Όπως υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα