Βαρύ κατηγορητήριο στις ΗΠΑ για Έλληνα πράκτορα της CIA

Βαριές κατηγορίες αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Τζον Κυριακού, ο Έλληνας που κατηγορείται ότι ήταν το «βαθύ λαρύγγι» της CIA επί σειρά ετών και έδωσε σε δημοσιογράφους τα ονόματα δύο πρακτόρων, καθώς και πληροφορίες για τη σύλληψη μέλους της Αλ Κάιντα, αλλά και για τα βασανιστήρια, στα οποία τον υπέβαλαν κατά την ανάκριση.

O Αμπού Ζουμπάιντα, όπως λεγόταν ο ύποπτος, είχε συλληφθεί στο Πακιστάν το 2002 και είχε υποστεί το μαρτύριο του εικονικού

πνιγμού δεκάδες φορές. Η πληροφορία της συνεργασίας στην ανάκριση ήταν απόρρητη το 2008, όταν δηλαδή ο Κυριακού την μετέφερε στον Τύπο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Κυριακού, που εργαζόταν για την αμερικανική μυστική υπηρεσία από το 1990 μέχρι το 2004, θα προσαχθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια, όπου θα του απαγγελθούν και επίσημα οι κατηγορίες.

Εκτός των παραπάνω, ο 47χρονος κατηγορείται ότι αποκάλυψε, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2009, με τίτλο «The Reluctant Spy: My Secret Life in the CIA’s War on Terror» («Ο Απρόθυμος Κατάσκοπος: Η Μυστική μου Ζωή στον Πόλεμο της CIA κατά της Τρομοκρατίας»), την ταυτότητα δύο στελεχών της CIA, όπως και ότι είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι δεν είχε επαφές με δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα