Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου ενάντια στην «κατάχρηση» του άρθρου 99

«Φρένο» στην εκμετάλλευση του ιχσύοντος πλαισίου επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σειρά νέων τροποποιήσεων στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τις διατάξεις αυτές, επιχειρείται να μπει φρένο στην εκμετάλλευση του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να προστατευτούν τα φορολογικά δικαιώματα του Δημοσίου, να συντομευτούν οι διαδικασίες, αλλά και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων.

Με τις νέες ρυθμίσεις διευκρινίζεται

το αξιόποινο των φορολογικών παραβάσεων, μειώνεται σε δύο από τέσσερις μήνες το περιθώριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, παύει η καταχρηστική χρήση των ευεργετικών διατάξεων του άρθρου 99 από τις επιχειρήσεις, θεσπίζεται η δυνατότητα απαγόρευσης απολύσεων πριν την έγκριση και την επικύρωση της συμφωνίας, προβλέπεται η αυτόματη αναστολή εξαίρεσης των απαιτήσεων των εργαζομένων από την απαγόρευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες των οφειλετών, προτείνεται η αναστολή της ποινικής δίωξης μόνο για τα αδικήματα της καθυστέρησης άνω των τεσσάρων μηνών των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και δημόσιους οργανισμούς, εφόσον αυτά τελέσθηκαν πριν από την υποβολή της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης.

Το αξιόποινο δεν θα εξαλείφεται, αλλά θα αναστέλλεται με τη δικαστική επικύρωση της συμφωνίας και μόνο η απόλυτη υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης θα οδηγεί σε εξάλειψη του αξιόποινου. Στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι ο νομοθέτης δεν αναφέρεται σε πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά μόνο σε πράξεις καθυστέρησης, δηλαδή υπερημερίας σε σχέση με την καταβολή οποιωνδήποτε χρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες ταμιακά σε ΔΟΥ ή Τελωνεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα