Σύννεφα πάνω από την ελληνική διάσωση και το PSI

Μόνο το 20% των ιδιωτών είναι «σίγουρο» – Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα πρέπει να βρει άμεσα 4,6 δισ. ευρώ, για να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Έχει περάσει λιγότερο από μία εβδομάδα από την δεύτερη πράξη LTRO της ΕΚΤ όπου δόθηκε σημαντικός λόγος στις αγορές να «τρέξουν», και πλέον το ράλι έχασε τη λάμψη του. Η αιτία; Οι συζητήσεις, οι δηλώσεις και οι φήμες

γύρω από το ελληνικό PSI, του οποίου η προθεσμία συμμετοχής λήγει την Πέμπτη στις 10 η ώρα το βράδυ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρωτοσέλιδα γύρω από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται λεπτό προς λεπτό. Η πρώτη φήμη, η οποία αμέσως απορρίφθηκε από τον επικεφαλής του ελληνικού οργανισμού χρέος, ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας από την Πέμπτη για την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που έχει δικαίωμα να το κάνει έως σήμερα το απόγευμα στις 5 τοπική ώρα -γεγονός που αντιτίθεται στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, λόγω των συζητήσεων ότι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI αναμένεται να είναι κάτω από το 70%.

Αν οι φήμες αποδειχθούν πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα CACs, με αποτέλεσμα μια σχεδόν αναπόφευκτη ενεργοποίηση και των CDS. Σε περίπτωση που η συμμετοχή είναι κάτω από το επίπεδο του 66% που απαιτείται για την ενεργοποίηση των CACs στα ελληνικά ομόλογα, τότε η όλη υπόθεση του ελληνικού PSI θα μπει σε σημαντικό κίνδυνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ποσοστό κάτω του 66% θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να υποστούν απώλειες.

Χθες, η DSW συμβούλεψε σε ανάλυσή της, τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος, να μην συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων τους, με νέους μακροπρόθεσμους τίτλους.

Γιατί; Πολύ απλά, εάν η συνολική συμμετοχή στο PSI είναι πάνω από το 90%, τα ομόλογα που κατέχουν θα μπορούν πιθανότατα να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει ότι αποφεύγεται το κούρεμα.

Αν, η συμμετοχή στο PSI είναι μεταξύ 75% και 90%, τότε η υποχρεωτική ανταλλαγή θα ενεργοποιηθεί, κι έτσι οι επενδυτές δεν θα είναι χειρότερα από ότι αν είχαν λάβει μέρος σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με την DSW, οι ομολογιούχοι θα υποστούν απώλειες τουλάχιστον της τάξης 53,5%, όμως επειδή τα νέα ομόλογα έχουν διάρκεια 30 χρόνια, οι απώλειες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες για εκείνους των οποίων τα ομόλογα λήγουν το 2012. Επομένως, οι επενδυτές με ομόλογα μικρής διάρκειες, δεν πρέπει να αποδεχθούν την προσφορά.

Επιπλέον, και παρά την μαζική δήλωση… συμπαράστασης από τα μέλη του IIF, για συμμετοχή στο deal της ανταλλαγής, η ουσία είναι πως αυτή η δέσμευση αφορά μόλις το… 20% των ελληνικών ομολόγων που σχετίζονται με το PSI.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν μέχρι αυτήν την ώρα ανακοινώσει την συμμετοχή τους στο deal, κατέχουν περίπου το 20% των συγκεκριμένων ομολόγων. Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, είναι 206 δισ. ευρώ,

Keywords
Τυχαία Θέματα