Συνάντηση Βενιζέλου με τους τραπεζίτες

Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τις διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Στη σύσκεψη, στην οποία ήταν παρών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, συζητήθηκε

το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στις 9 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι ευρωπαίοι θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του PSI αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης για την παροχή του συνόλου της βοήθειας των 130 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.

Η ομαλή ολοκλήρωση του PSI θα διαμορφώσει και μία ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας, η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις, μέσω ενός συνολικού πακέτου στήριξης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα 23 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα, και αναμένεται να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποίησε η Black Rock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία σε συνάρτηση και με τις τελικές απώλειες που θα υποστούν από το PSI, θα προσδιορίζουν το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που αυτές θα χρειαστούν.

Βασικό ζητούμενο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας που αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες, μεταξύ άλλων, έχουν ως στόχο την εισροή όσο το δυνατόν μεγαλύτερων καταθέσεων που έφυγαν από τα ταμεία των τραπεζών στην διάρκεια των τελευταίων δύο ετών και προσεγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα