Γυναίκες στο… τιμόνι

-Το «ασθενές» φύλο επέδειξε δύναμη, χειραφετήθηκε, ανεξαρτητοποιήθηκε και πλέον ασκεί εξίσου καλά τα ίδια επαγγέλματα με τον άντρα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Το «άβατο» ενός από τα πλέον ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, του οδηγού μέσων μαζικής μεταφοράς, κατάφεραν να σπάσουν πολλές γυναίκες, με αποτέλεσμα να τις βλέπουμε καθημερινά «πάνω» στο τιμόνι, μεταφέροντας εκατοντάδες πολίτες στον προορισμό τους. Το μεροκάματο και οι λοιπές… υποχρεώσεις δύσκολες, καθώς πέρα από τις απρόβλεπτες συνθήκες στους ελληνικούς δρόμους, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα «καχύποπτα» βλέμματα και τη δυσπιστία

τόσο των επιβατών, όσο και των συναδέλφων τους, όταν την ίδια ώρα οι περισσότερες από αυτές προσπαθούν να συνδυάσουν οικογένεια και δουλειά. Εκείνες όμως, εξοπλισμένες από τη φύση τους με υπομονή και αντοχή, «τραβούν» χειρόφρενο στα δυσμενή ή κακεντρεχή σχόλια και απερίσπαστες «γράφουν»… χιλιόμετρα.

«Έχει χρειαστεί να απομακρύνω ακόμα και δένδρα…»

Η Χρύσα Παυλίδη εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια ως ηλεκτροδηγός στον ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο), εκτελώντας καθημερινώς το δρομολόγιο Πειραιάς-Κηφισιά. «Η κάθε δουλειά έχει τη δυσκολία της. Η δυσκολία στη δικιά μου δουλειά μου έχει να κάνει αρχικά με την υπευθυνότητα και την πειθαρχία που πρέπει να έχει ο ηλεκτροδηγός, λόγω του ότι πρέπει να εκτελέσει το δρομολόγιο με ασφάλεια τόσο για το επιβατικό κοινό, όσο και για το τροχαίο υλικό», τόνισε αρχικά η κα Παυλίδη, για να συνεχίσει λέγοντας πως «καθημερινά μετακινούνται στους συρμούς χιλιάδες επιβάτες, για τους οποίους είμαι απολύτως υπεύθυνη». Αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες, η κα Παυλίδη σημείωσε ότι «έχει χρειαστεί πολλές φορές να αποκαταστήσω βλάβες του τρένου σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή ακόμα και να απομακρύνω δένδρα ή άλλα εμπόδια, που βάζουν κατά καιρούς νεαροί, με σκοπό να μπλοκάρουν τη γραμμή για να ζωγραφίσουν το τρένο με γκράφιτι». Σε ερώτησή μας για το εάν έχει δεχτεί ποτέ υποτιμητικά ή σεξιστικά σχόλια από άνδρες, η κα Παυλίδη απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής: «Στον χώρο εργασίας μου ποτέ, καθώς με τους άνδρες συναδέλφους μου έχουμε εξαιρετική σχέση. Από επιβάτες θα έλεγα πως έχω δεχθεί αρκετές φορές είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα σχόλια!». Καταλήγοντας, η οδηγός του ΗΣΑΠ σημείωσε ότι «οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να μη μας εμπιστεύονται, από τη στιγμή που έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση. Εξάλλου, σε κάθε θέση εργασίας δεν νοείται διαχωρισμός σε φύλο!».

«Το κυλιόμενο ωράριο καθιστά συχνή την απουσία μου από την οικογένεια»

«Καλή φυσική κατάσταση, ετοιμότητα, υπευθυνότητα και καλά αντανακλαστικά» είναι τα στοιχεία, που πρέπει να έχει ένας ή μια οδηγός Μετρό, όπως η Άντα Μπασιούκα, που εργάζεται ως ηλεκτροδηγός συρμών του Μετρό εδώ και 8 χρόνια. «Στη δουλειά μου απαιτείται μεγάλη προσοχή και ευθύνη, ιδίως κατά την αποβίβαση και επιβίβαση του επιβατικού κοινού, ενώ η πολύωρη οδήγηση σε σκοτεινό χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε αρχικά η κα Μπασιούκα, για να συνεχίσει λέγοντας πως «δυστυχώς, το κ

Keywords
Τυχαία Θέματα