Στο ΣτΕ οι πρυτάνεις: Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ

Την απόφασή της να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου που προβλέπει τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα πανεπιστήμια οριστικοποίησε η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.

Σε ανακοίνωσή της, η Σύνοδος τονίζει ότι οι απειλές του υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης από τον τακτικό προϋπολογισμό αποκαλύπτουν την στρατηγική συρρίκνωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου.

Νωρίτερα, για καθεστώς διαρχίας και αμφισβήτησης των νόμιμα εκλεγμένων πρυτανικών αρχών από τις διορισμένες οργανωτικές επιτροπές είχε κάνει λόγο ο

πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή το διορισμό των νέων συμβουλίων διοίκησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο νέος νόμος πλαίσιο.

Μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, έκανε λόγο για δυσεφάρμοστο νόμο.

Τα αντικειμενικά ζητήματα εφαρμογής του νόμου ήδη ανακύπτουν καθημερινά, δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου, Κωνσταντίνος Ρέμελης.

«Παραβρέθηκα σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχα την ευκαιρία να ακούσω, να συζητήσω και να τοποθετηθώ για όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο» τόνισε.

«Τόνισα στους πρυτάνεις ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος έχει ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τόνισα επίσης ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και, αν χρειαστεί -στην πορεία-, βελτιώνονται. Υπογράμμισα στους πρυτάνεις ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου -και εννοώ σύσσωμη από την υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό ως τον ειδικό γραμματέα ανωτάτης εκπαίδευσης- θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο πάντοτε του εφικτού, όσον αφορά θέματα χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας» συνέχισε.

«Υπογράμμισα επίσης ότι είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών δασκάλων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να στείλουμε αυτήν την στιγμή στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα