Ρέσλερ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δε θα δείτε ούτε ευρώ

Επιμένει στην κριτική του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Νέα κριτική στην Ελλάδα ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, υπεραμυνόμενος των δηλώσεών του σχετικά με το εάν η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος και περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Μιλώντας στην Rheinische Post ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα

και προσθέτει: «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν».

Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά, και στις χρηματαγορές, λέει ο Φ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην Eυρωζώνη».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τονίζει μάλιστα ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος.

Στο μεταξύ οι τοποθετήσεις του Φίλιπ Ρέσλερ στο ζήτημα της ευρωκρίσης έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων εναντίον του στη Γερμανία. Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική στο πρόσωπο του αντικαγκελαρίου από τη γερμανική αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «ανευθυνότητα».

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέρριψαν χθες –και με αφορμή την αρνητική αξιολόγηση των προοπτικών της γερμανικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s- στον κ. Ρέσλερ ότι θέτει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ δε δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για απόλυση του Ρέσλερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας θέτει τόσο ανεύθυνα σε κίνδυνο τα χρήματα των φορολογουμένων, τότε η καγκελάριος θα έπρεπε να τον απολύσει».

Οξεία κριτική δέχθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ρέσλερ «ανεβάζουν τα επιτόκια και κοστίζουν στη Γερμανία χρήματα και πιθανόν ακόμη και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα