«Μυστικός δείπνος» Σαρκοζί – Μέρκελ – Τρισέ με το EFSF και την Ελλάδα στο… μενού

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Κυριακή. Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Ζαν-Κλοντ Τρισέ συναντήθηκαν εκτάκτως την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, την στιγμή που η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος η επικεφαλής του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τη μίνι, έκτακτη «Σύνοδο Κορυφής» της Τετάρτης προκάλεσε η Γερμανία, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF.

Δηλώσεις που ουσιαστικά «ακυρώνουν» το EFSF και το ρόλο που όλοι θεωρούσαν πως μπορούσε να παίξει είτε ως χρηματοδότης είτε ως εγγυητής των ομολογιακών εκδόσεων των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε ανατροπή τα δεδομένα της διαχείρισης του ελληνικού -και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού- προβλήματος χρέους, με τη γαλλική πλευρά να αγωνιά πλέον, καθώς η μη λήψη απόφασης για τη «συνολική και βιώσιμη» λύση χρέους σε Ελλάδα και Ευρώπη θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα πρώτα απ’ όλα στη Γαλλία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε αναφέρει πως «είναι προφανές ότι οι επαφές της Γερμανίας και της Γαλλίας θα είναι συνεχείς μέχρι τις 23 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με Γάλλους βουλευτές που επικαλείται το Reuters, ο κ. Σαρκοζί φέρεται να είπε ότι οι διαβουλεύσεις στην ευρωζώνη έχουν «κολλήσει» στο θέμα των σχέσεων του EFSF με την ΕΚΤ. Με την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, φαίνεται ότι επιδίωξε να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, που γίνονται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και ενδεχόμενη πτώχευση θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα